Срби и Руси

Скромно обележен ,,Нишки инцидент”

7. новембра 1944. Американци ,,савезници" су бомбардовали колону возила Црвене армије. Нишки инцидент је назив за оружани сукоб између савезничких снага, Црвене армије (СССР-Русије) и америчке авијације. Овај инцидент се догодио 7. новембра 1944. године, убрзо по ослобођању Ниша, у коме су биле смештене снаге Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије. Изненада је авијација Сједињених Америчких Држава напала град Ниш, а потом напала и колону возила Црвене армије која се кретала друмом Ниш-Алексинац

Занимљиво Стаљиново писмо упућено заповеднику савезничких ваздухопловних снага на Медитерану: “Ја сам се спремао да честитам америчком председнику нови избор, а ви сте нам честитали 27. рођендан Великог октобра тако што сте нам убили 34 војника, 39 ранили и уништили 20 камиона”.

,,У Нишу је 7. новембра обележена годишњица догађаја, који је касније постао познат као „Нишки инцидент“, а у коме је погинуло више десетина совјетских војника и официра, међу којима и генерал-поручник Григориј Котов. У оквиру свечаности положени су венци на споменику из 2015. године код логора на Црвеном крсту, као и на новом споменику на месту погибије совјетских војника на старом путу Ниш-Алексинац, који је подигнут у мају ове године на иницијиативу Руског дома у Београду и Амбасаде Русије у Србији.

Полагању је присуствовала делегација Руског дома у Београду на челу са директором Јевгенијем Барановим, руководство Руског хуманитарног центра у Нишу, представници администрације града Ниша, српских јавних организација и организација руских сународника.

Скромно обележен ,,Нишки инцидент"На дан обележавања годишњице Октобарске револуције, 7. новембра 1944. године, конвој совјетских трупа који се кретао између градова Ниша и Алексинца изненада је напала група америчких ловаца P-38 Лајтнинг. Совјетска противваздушна артиљерија отворила je ватру на америчке летелице, покривајући оближњи аеродром, након чега је део „лајтнинга“ појурио у напад на аеродром. Совјетски ловци су полетели да их пресретну. На небу је избила ваздушна битка у којој је било озбиљних губитака на обе стране.

Дуго је ова епизода била заташкавана из једног јединог разлога: авијација која је ударила у марш колоне 6. Гардијског стрељачког корпуса, није била непријатељ, већ савезник.

Чињеница о сукобу је одмах класификована: такве информације биле би непроцењиво откриће за немачку обавештајну службу, која је покушавала да искористи сваку прилику да забије клин између савезника у антихитлеровској коалицији.

Специјална комисија формирана за истрагу инцидента пронашла је међу олупином једног од оборених америчких авиона завијену карту, на којој су посебно била обележена два југословенска града, Приштина и Ниш. Јасно видљиве идентификационе ознаке совјетских авиона искључиле су могућност грешке у одређивању њиховог власништва. Дејства америчке авијације у нишком крају, штавише, нису била усаглашена са Генералштабом Црвене армије, што се такође не може оправдати.

Скромно обележен ,,Нишки инцидент"Мишљења о томе да ли је ,,Нишки инцидент“ грешка савезника, или је у питању добро припремљена провокације до данас остају опречна.” (извор: РУСКИ ДОМ У БЕОГРАДУ)

„Ово за нас није само споменик. То је симбол. Симбол да ниједан злочин, посебно такав, нема рок истека. То је симбол сећања. Ми смо памтили, памтимо и памтићемо сваки нож, који су нам зарили у леђа. Савезничке ножеве. Одавде потиче принцип успутних губитака и случајних жртава,“ – за медије је изјавио директор Руског дома Јевгениј Баранов.

Скромно обележен ,,Нишки инцидент"

*Детаљније о Нишком инциденту можете сазнати у истоименој књизи Александра Динчића и Бојане Симовић.

Делом коришћен текст са Фб странице: РУСКИ ДОМ У БЕОГРАДУ

Приредила: Српска историја

Back to top button