Срби Црне Горе

Раковић: Нико крупно не лаже као црногорски сепаратисти (ВИДЕО)

Треба увек да имамо у виду наше претке који су успели да победе и уједине Србе 1918. године. Ако је то успело њима успеће и нама, а ако не и нама онда будућим поколењима којима ћемо пренети слободарску идеју.

По први пут у историји, и то у Црној Гори имамо одлив православног становништва од већине православног становништва. Раније су отпадали Србо-католици, Србо-муслимани, а сада отпадају православни из саме сржи српског народа, који затим крећу да се веома радикално обрачунавају са својим идентитетом. У оквиру тога је и њихово фалсификовање чињеница о Првом свjетском рату, казао је историчар др Александар Раковић гостујући у емисији „Правац“ на ТВ Пинк код Ксеније Вучић.

Када је ријеч о фалсификовању догађаја о узроцима, току и последицама Првог светског рата и Другог светског рата на српском и југословенском простору, Раковић је посебно нагласио да су процеси производње лажи од стране црногорских сепаратиста и хрватских националиста истовјетног типа, иако се односе на два свјетска рата, и да се у оба случаја ради о правашко-франковачкој матрици.

„Ревизија историје је легитимна, али фалсификовање није, казао је Раковић и нагласио:

„Истина је до те мере релативизована, да су људи збуњени. А збуњен човјек је лак плен“.

Он је напоменуо да док постоји фалсификовање историје Другог свјетског рата у Хрватској, исто имамо за Први свјетски рат у Црној Гори.

„Фалсификује се чињеница да су сви Црногорци у то вријеме били Срби. То је историјска чињеница. Народна скупштина Књажевине Црне Горе, одлучила је да себе преименује у Српску народну скупштину Црне Горе – због тога што су сви били Срби. И Велика народна скупштина из 1918. године која је донела одлуку о присаједињењу, корен свог имена вуче из одлуке Народне скупштине Књажевине Црне Горе. Ништа то није било урођено, што није било урођено у самосталној, независној Црној Гори“, казао је Раковић.

Ипак, поручио је да „када год паднемо у апатију треба да имамо у виду наше претке“.

„Треба увек да имамо у виду наше претке који су успјели да побиједе и уједине Србе 1918. године. Ако је то успело њима успеће и нама, а ако не и нама онда будућим поколењима којима ћемо пренијети слободарску идеју“,нагласио је српски историчар.

Преузето ИН4С

Back to top button