ВидеоЂорђе Бојанић

Потресна казивања о Херојима са Кошара у Дому војске у Нишу (видео)

Промоција збирке песама посвећена Херојима са Кошара коју је написао др Данило Васојевић. Говорили: др Данило Васојевић, Невен Милаковић и Дарко Анђелковић.

Битно је да се Српство буди и да се неда да оду у заборав сви који су живот дали за отаџбину!

Битка на Кошарама симбол је одбране државне границе и јунаштва, у пролеће 1999. године око граничног прелаза Раша Кошарес, на граници тадашње Југославије и Албаније.

Ово су казивања кроз видео прилоге о Херојима са Кошара писаца др Данило Васојевић и Невен Милаковић.

Писац чувене песме „ВИЛА СА КОШАРА“ је Невен Милаковић, то је песма која леди крв у жилама. Посвећена херојима који су се борили и дали живот за Србију.

Погледајте видео у прилогу…

 

 

Прича о Дарку Милошевићу из Љига, погинули херој са Кошара и Хероју са Кошара Дарку Анђелковићу, коју казује писац др Данило Васојевић.

Херој са Кошара Дарко Анђелковић, захвалио се генералу Милосаву Симовићу за све што чини и ради, и на његов предлог је написана песма о генералу Симовићу, коју можете чути у видео прилогу.

 

Потресне прича о Две пушке, Геноциду и Споменику.

 

Казивања писца Невен Милаковић о Херојима са Кошара.

 

Прича о Хероју са Кошара Ивици Лазићу и на крају вечери изговорена је и пркосна песма Датум рођења, од стране др Данила Васојевића.

 

Битка на Кошарама је била прави пакао за наше јунаке војнике и официре. То је била битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК), подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО-авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници између Југославије и Албаније, а вођена је у периоду између 9. априла и 10. јуна 1999. године, док је трајала злочиначка НАТО- агресија и бомбардовање Србије из ваздуха.

УЧК-а су напале државну границу Савезне Републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна, када се Војска Југославије након потписаног «Кумановског споразума» повукла са простора Косова и Метохије.

У овим борбама су на страни Срба учествовали и руски добровољци, који су такође дали огроман јуначки допринос у одбрани српских територија од много надмоћнијег непријатеља.

У тешким и пакленим данима Српска војска је изгубила 108 младих бораца- јунака и једног руског добровољца. Просечна старост храбрих момака, који су јуначки за Отаџбину дали своје животе, била је свега 25 година. У жестоким и неравноправним борбама је рањено и 150 српских војника, На агресорској страни је било око 200 мртвих и 300 рањених, прича Ђорђе Бојанић.

Не смемо заборавити и битку на Паштрику.

Битка на планини Паштрик је била одлучујућа у последњим данима рата.

Наставак битке на Кошарама била је битка на планини Паштрик, односно други део копнене офанзиве, коју су из правца Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу УЧК-терористи у сарадњи са НАТО-снагама и регуларним јединицама Војске Албаније. Сама битка је носила шифровано име “Стрела 2”, а започела је у рејону карауле Горожуп, у близини Призрена. ОВК је била потпомогнута снагама НАТО-пакта и албанске војске.

Циљ операције је био разбијање и сузбијање отпора и уништење одбрамбених пограничних снага Српске војске, као и отварање коридора за додатно убацивање терориста на подручје Косова и Метохије и пресецање комуникација на линији Пећ—Призрен, са циљем евентуалне копнене инвазије НАТО-снага на Србију и Црну Гору.

Операција је почела 26. маја 1999. године и трајала је скоро 15 дана, у којој су се водиле сурове борбе српских 1.500 јунака са доста бројнијим агресором и њихових 5.000 специјалаца. Тада је Српска војска у борбама изгубила 25 војника и било је 126 рањених, док је агресор изгубио око 1.400 својих бораца и имао око 500 рањених.

Битка је победом Српске војске завршена 10. јуна, а истога дана је и рат завршен!

И у овим борбама Српској војсци су помогли искусни руски добровољци, прича, Ђорђе Бојанић.

Видео снимци: Ђорђе Бојанић.

Приредио: Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button