Ђорђе БојанићСрби Црне Горе

Потписана повеља о сарадњи између „Глас Холмије“ и „Српске Историје“

ПОВЕЉА О ПРИЈАТЕЉСТВУ И БРАТСКОЈ САРАДЊИ

ОВОМ ПОВЕЉОМ ”СРПСКА ИСТОРИЈА” И ”ГЛАС ХОЛМИЈЕ” КОЈИ ДЈЕЛУЈУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ И ЦРНОЈ ГОРИ  ОБАВЕЗУЈУ СЕ ДА УЧВРШЋУЈУ БРАТСКЕ И ПРИЈАТЕЉСКЕ ОДНОСЕ У БОРБИ ЗА ИСТОРИЈСКУ ИСТИНУ О СРПСКОМ НАРОДУ КРОЗ ВЈЕКОВЕ

”СРПСКА ИСТОРИЈА” И ”ГЛАС ХОЛМИЈЕ”  ЗАЈЕДНО ЋЕ СЕ БОРИТИ ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКОГ КУЛТУРНОГ И ИСТОРИЈСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА СРПСКИМ ЕТНИЧКИМ ПРОСТОРИМА У ШТА ПРИЈЕ СВЕГА СПАДАЈУ; СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, СРПСКИ ЈЕЗИК, ЋИРИЛИЧНО  ПИСМО,  И  ЊЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ВРИЈЕДНОСТИ СРПСКОГ НАРОДА  ЦРНЕ ГОРЕ И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

”СРПСКА ИСТОРИЈА” И ”ГЛАС ХОЛМИЈЕ” СЕ ОБАВЕЗУЈУ ДА ЋЕ ЗАЈЕДНИЧКИ АФИРМИСАТИ СРПСКУ ИСТОРИЈУ КРОЗ ТЕКСТОВЕ И ПРИЛОГЕ  И РАДИТИ НА ЊЕГОВАЊУ СЛАВНЕ ТРАДИЦИЈЕ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ РАТОВА СРПСКОГ НАРОДА ЊЕГОВОЈ ВИШЕВЈЕКОВНОЈ У БОРБИ ЗА СЛОБОДУ И РАДИТИ ДА СЕ СРПСКИ ЕТНИЧКИ ПРОСТОР ПОНОВО УЈЕДИНИ

ГОРАН КИКОВИЋ О САРАДЊИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ И ГЛАС ХОЛМИЈЕ, Потписали смо данас повељу колега Бојанић и ја о пријатељству и братској сарадњи између ”Глас Холмије” и ”Српске Историје” из Ниша. Српска Историја се бори за историјску истину а против фалсификовања националне историје а то је и наш циљ.

То ћемо радити и у наредном периоду јер је, Српска народна одбрана Васојевића Лимске долине донијела одлуку прошле године да се њене чланице повезују са сродним српским родољубивим организацијама у Црној Гори, Србији и Републици Српској. Зато ћемо и у наредном периоду афирмисати рад поменутих удружења и организација кроз заједничке пројекте које ће реализовати.

Потписана повеља о сарадњи између „Глас Холмије“ и „Српске Историје“
Горан Киковић, Потпредседник Скупштине општине Беране и главни уредник Глас Холмије

На дјелу је фалсификовање историје Српског народа и атак савремених конвертита на наш идентитет. – истакао је Киковић и закључио да је портал ”Српска историја” то доказао у протеклом периоду зато ћемо се заједно борити за очување српског културног и историјског идентитета на српским етничким просторима у шта прије свега спадају: СПЦ, српски језик, ћирилично писмо и његовање традиционалних вриједности српског народа Црне Горе и Србије.

Наши преци су заједно водили борбу против разних завојевача и окупатора, као што и ми треба данас да водимо борбу за наша права и да будемо заједно без обзира на тренутне границе које нас данас раздвајају, нагласио је Киковић.

Потписана повеља о сарадњи између „Глас Холмије“ и „Српске Историје“
Ђорђе Бојанић, проф. историје и главни уредник сајта Српска историја

ЂОРЂЕ БОЈАНИЋ О САРАДЊИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ И ГЛАС ХОЛМИЈЕ, Глас Холмије, је прави бастион Српства у Црној Гори, у скоро најтежим условима кроз историју, у оваквој црној да црња не може бити, радити чињенично и користити историјску истину је доста храбро и часно. Часопис и сајт ГЛАС ХОЛМИЈЕ одолевају  смутним временима у коме се део Срба одриче  свега српског па и Српске православне цркве, створише и језик, праве нацију,  све се скрнави, лажира и изврће, чак и суве чињенице.

Зато ми је и част што је потписана ова ПОВЕЉА о заједничком раду на очувању српског културног и историјског идентитета на свим српским етничким просторима и тежњи ка њиховом УЈЕДИЊЕЊУ.

Трагично је да у Црној Гори више нема места у образовању за Јована Дучића, Десанку Максимовић,  Јову Змаја… па се зато морамо борити на овај начин, пером, а  перо је некад  јаче и опасније  од сваке претње и оружја. Ово је само један вид борбе за истиниту и чињеничну историју  једног истог народа раздвојеног границом, да не заборавим и Републику Српску. Зато нам је и потребно историјско знање у народу, морамо да знамо ко смо и шта смо, ко су нам преци и шта су они чинили за нас… а зашто им ми овако враћамо, то је питање које боли!

Ако све ово изостане, бојим се да ћемо постати оно што никада било нисмо.

Зато хвала историчару Киковићу на борби коју води свакодневно, кроз политичку борбу и борбу за историјском истином  кроз часопис и српска удружења  у овим тешким временима по српство и Србе  у Црној Гори.

Хвала и групи окупљеној око ,,Српске народне одбране” коју предводи председник  Горан Киковић (потпредседник Скупштине општине Беране), који негују традиционалну културну и научну баштину нашег српског народа у Црној Гори, та група скромних и вредних ентузијаста, одлучила је да покрену часопис „Глас Холмије“, како би дали допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз векове препознавали у цивилизованом свету.

Назив за часопис није случајно одабран, некада се област око “свете” васојевићке планине Ком, где живи највеће српско племе, називала Холмија, нагласио је Ђорђе Бојанић.

Потписана повеља о сарадњи између „Глас Холмије“ и „Српске Историје“

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button