Срби и Руси

Откривен споменик црвеноармејцима погинулим у америчком нападу код Ниша

Споменик подигнут на месту „Нишког инцидента“, напада америчке авијације на 6. гардијски стрељачки корпус Црвене армије 7. новембра 1944. године, откривен је данас у Нишу поводом 77. годишњице победе над фашизмом у Другом светском рату.

Споменик је подигнут на иницијативу Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду и Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, а уз подршку града Ниша и Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника ,,Наисус“.

Откривању су присуствовали амбасадор Русије Александар Боцан Харченко и министар у Влади Србије Александар Вулин.

Дана 7. новембра 1944. године, на дан Октобарске револуције, конвој совјетских трупа који се кретао између градова Ниша и Алексинца изненада је напала група америчких ловаца P-38 „лајтнинг“. Совјетска противваздушна артиљерија је отворила ватру на америчке летелице, покривајући оближњи аеродром, након чега је део „лајтнинга“ појурио у напад на аеродром. Са аеродрома су полетели совјетски ловци да би пресрели нападаче, па је на небу избила ваздушна битка у којој је било губитака на обе стране.

Званично објашњење америчке стране било је да је у питању грешка, односно „пријатељска ватра“, то јест да су авиони који су кренули у напад на Немце у околини Новог Пазара, помешали тај град и Ниш.

Међутим, такву верзију доводи у питање чињеница да су Американци добро познавали Ниш и околину, јер су тај град бомбардовали 16 пута од 20. октобра 1943. године.

Извор: СПУТЊИК
Back to top button