Ђорђе БојанићКарашјок

Норвешка претпремијера филма Логор смрти у Карашјоку повезала два пријатељска народа

У препуној сали биоскопа Одеон у граду Мос у Норвешкој, одржана је претпремијера филма Логор смрти у Карашјоку.

Песмом ,,Тамо далеко” у извођењу Андреја Стојановића на пиану и Јоерна Олсена најављен је почетак пројекције филма Логор смрти у Карашјоку.

Овом догађају присуствовали су представници норвешких власти као и представници српске амбасаде у Ослу и Црквена општине свети Василије Острошки из Осла. Филм је изазвао велике емоције код публике. На крају пројекције публика је поздравила филм дугим аплаузом. Присутне је поздравио заменик градоначелник  Моса Тор Петтер Екролл  које захвалио филмској екипи на урађеном послу и истакао значај овог пројекта у смислу поштовања према страдалим српским логорашима, преноси Ђорђе Бојанић.

Градончелник Карашјока Свеин Атле Сомбy  изразио је жаљење због свега што су Српски логораши доживели и изразио велику захвалност српском народу.

Делегација из Ниша присуствовала је претпремијери филма у саставу: Душица Давидовић, заменик градоначелника, председник Градске општине Палилула Ниш, Братислав Вучковић, већник  пр. др Мишко Живић и потомак страдалог Србина Крсте Јоцића, Ивана Јоцић Веселић.

Заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић је захвалила норвешком народу на храбрости да помогне српским страдалницима за време Другог светског рата у норвешким логорима и позвала присутне на премијеру филма Логор смрти у Карашјоку 25.08.2022 у Нишу.

1659854253063

Бранко Димовић Димески продуцент филма је истако да је проекција филма пред многобројном публиком и представницима власти две земље заправо велика победа истине и да чињеница данас о страдалном српском народу говоримо са  поштовањем у Норвешкој отвара ново поглавље о односу на историјске чињенице али и у односима два пријатељска народа. Димовић је такође најавио премијеру филма 25.08.2022 године у Нишу а само неколико дана касније и у Београду, преноси Ђорђе Бојанић.

Редитељ Кјетил Палмqуист захвалио се публици и својим колега на постигнутом циљу и најавио нове пројекте у будућности.

Приредила Српска историја

Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button