Ђорђе БојанићКарашјок

Норвешка филмска екипа и град Ниш сарадњом до претпремијере у Норвешкој

У знак сећања на страдале Србе за време Другог светског рата у норвешким логорима, а само из Ниша послато је 600 логораша у смрт у Норвешку. Делагација градски власти из Ниша боравиће на претпремијеру филма Логор смрти у Карашјоку, потврдио је Бранко Димовић Димески продуцент филма. Субота 6. августа у 17.00, биоскоп Одеон у граду Мосу (Норвешка).

После више од  2  године  и снимања на више локација у Србији као и  Норвешкој, филмска екипа приводи крају филм Логор смрти у Карашоку“.

Премијера филма биће 25. августа  на филмском фестивалу у Нишу.

Оно што представља најважнији део овог догађаја поред пројекције филма јесте да ће се  по први пут приказати филм који износи истину о страдању Срба њих више од 95 посто од укупног броја страдалих. Најмалађи међу њима имао је само 12 година. Добро је да људи на западу виде колико је страдање српског народа било и да се истина отргне од заборава, истиче Бранко Димовић Димески продуцент филма.

Димески посебно наглашава велики значај долазка српске делегације коју предводи заменик градоначелнице Ниша Душица Давидовић, председник Градске општине Палилула Ниш Братислава Вучковића, већника проф. др Мишка Живића као и потомак логораша у логорима у Норвешкој Ивана Јоцић Веселић који ће присуствовати претпремијери али ће имати и сусрете са градоначелницима неколико градова, привредницима, као и норвешким властима.

Норвешка филмска екипа и град Ниш сарадњом до претпремијере у Норвешкој
копродуцент Јорн Буе Олсен

Норвешки филмски тим који стоји иза филма о Србима у Норвешкој током рата вредно ради током празника, каже копродуцент Јорн Буе Олсен. Радује се премијери на филмском фестивалу у Нишу 25. августа. Прошле недеље је комбиновао рад на одмору и филму у норвешкој планинској куцћи заједно са бившим радним колегама у Алти, малом граду 180 км од Карашјока. Олсен је тамо радио као руководилац.

Ове године у северној Норвешкој се организује и обележава неколико комеморација  80 година од страдања српских логораша у логорима у Норвешкој. Сећају се дана када су Срби дошли у Северну Норвешку (1942). Али због штрајка и проблема у авио транспорту дошло је до отказивања, а планови су промењени. Филмска екипа је зато овог лета одлучила да организује претпремијеру са позваним гостима из  Ниша  и Норвешке. Ово се дешава у граду Моссу ​ 50 км јужно од Осла у Норвешкој, у субота 6. августа.

Норвешка филмска екипа и град Ниш сарадњом до претпремијере у Норвешкој

Филмски тим истиче и културна дешавања. Део музике за филм урадио је српски композитор-талент (нови Моцарт) од 9 година који живи са родитељима у Ослу, Норвешка. Олсен свира контрабас и сам је певач и пева, између осталог. Норвешке националне романтичне песме.

Не усуђује се ништа да обећа, већ тражи српску песму која би могла да буде изведена на премијери. А као пријатељ Срба и власник аутомобила Тесла Олсен је између осталог прочитао о прелепој песми која је одсвирана поводом сахране Николе Тесле: Тамо далеко, преноси Ђорђе Бојанић.

Норвешка филмска екипа и град Ниш сарадњом до претпремијере у Норвешкој
Норвешкој екипи која је снимила филм Логор смрти у Карашјоку додељене захвалнице у Нишу

Филмска екипа са нестрпљењем очекује филмски фестивал и премијеру филма у Ниш-у 25. августа!

Суштина је да смо овим норвешким филмом отргли истину из канџи заборава, која није случајна. Као да није било храбрости да се покрене екранизација истине. А истина је да су ту страдали само Срби (94 посто). А ми тамо у Карашјоку немамо ни адекватно обележје, на табли пише ,,У спомен југословенским интернирцима…“. А ко су ти југословенски интернирци, да ли то зна светски туриста… да су то били Срби, који се не спомињу на ниједном обележју и споменику? Ту је и наша трагедија. Зашто је то тако, велико је питање, мени и јасно… зато и радимо на томе, да то исправимо. Сви страдали су били само Срби, срећом да имамо и попис страдалих Срба, где се то и види. Коначно ће Срби сазнати праву истину о свирепим злочинима над Србима у Норвешкој, наглашава историчар Ђорђе Бојанић.

Приредила Српска историја

Back to top button