Ђорђе БојанићЗанимљивостиНовости – ДешавањаСрби Црне Горе

НИШЛИЈЕ У СУБОТУ ПРЕДВОДИ ЕПИСКОП АРСЕНИЈЕ У КРСНИ ХОД ЗА ОЧУВАЊЕ И ПОДРШКУ БРАЋИ У ЦРНОЈ ГОРИ ЗА ОЧУВАЊУ СВЕТИЊА

После МОЛЕБАНА Његово преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније са свештенством и народом кренуће у КРСНИ ХОД од храма Св. цара Константина и царице Јелене булеваром до храма Св. Василија Острошког.

Епископ нишки г. Арсеније прихватио је наш позив (грађана) да предводи колону грађана у КРСНОМ ХОДУ за подршку браћи у Црној Гори у одбрани Српских светиња.

Скуп је уредно пријављен полициској управи Ниш од стране грађана.

У суботу 4. јануара 2020. год после вечерње службе са почетком у 17ч у храму Св. Цара Константина и царице Јелене у Нишу биће одржан молебан и КРСНИ ХОД ради молитвене подршке обесправљеном и страдајућем свештенству, монаштву и верском  народу у Црној Гори и за очување СРПСКИХ СВЕТИЊА.

После МОЛЕБАНА Његово преосвештенство Епископ нишки Г. Арсеније са свештенством и народом  кренуће у КРСНИ ХОД од храма Св. цара Константина и царице Јелене булеваром до  храма Св. Василија Острошког.

ДЕТАЉИ
МОЛЕБАН ЗА СПАС И ПОДРШКУ БРАЋИ У БОРБИ ЗА ОЧУВАЊЕ СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ
У 17 часова почиње Вечерња служба и молебан, то траје до отприлике 18:15
Од 18:15 до 18:30 припрема и старт за КРСНИ ХОД
За КРСНИ ХОД крећемо лагано до храма Св Василија Острошког где ће Епископ Арсеније прочитати Акатист Св Василију Острошком и обратити се окупљеним верницима… завршетак око 20:15

Моли се верски народ српски да у што већем броју узму учешће у овом КРСНОМ ХОДУ И МОЛЕБАНУ, бар толико можемо. А тиме и дајемо браћи у Црној Гори подршку да истрају у борби за одбрану српских светиња.

Скуп ће бити без страначких, навијачких обележја, застава и обележја удружења. Само српске заставе, свеће, иконе. Без петарди, бакљи, ватеомета и паљења заставе. Таква накарадна слика нам не би била потребна, на тај начин ништа не постижемо, само контра аргументе. Јуначити се на тај начин, нема никакаве потребе, већ само последице.  Морамо бити достојанствени, та слика ће отићи као подршка нашој браћи широм Балкана, наглашава Ђорђе Бојанић.

Ево због чега требамо да се окупимо…

Председник Црне Горе Мило Ђукановић потписао је срамни Указ Закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница, који је предложен у Скупштини овај срамни Закон мимо воље народа и против СПЦ. Скупштина Црне Горе је гласовима владајуће коалиције и три посланика СДП усвојила Закон о слободи вероисповести, након што су посланици опозиције приведени од стране полиције.

НИШЛИЈЕ У СУБОТУ ПРЕДВОДИ ЕПИСКОП АРСЕНИЈЕ У КРСНИ ХОД ЗА ОЧУВАЊЕ И ПОДРШКУ БРАЋИ У ЦРНОЈ ГОРИ ЗА ОЧУВАЊУ СВЕТИЊАОвим законом се одузима право својине Српској православној цркви над свом црквеном имовином стеченом пре 1918. укључујући и највеће српске манастире и светиње у Црној Гори.
Да ли ћемо и даље да ћутимо? Зато се браћо и окупимо, морамо бити јединствени бар по овом питању. Да пошаљемо слику да и други градови крену у молебане које ће да предводе епископи.

Овај сценарио може да закуца и на Космету. Обрисаће нам историју као са гумицом.

Ако не одбранимо наш Острог и православље и светосавље у Црној Гори… узеће нам и Дечане, Грачаницу, Пећку патријаршију… по истом рецепту.

Ову отимачину и изазов не смемо гледати по страни и ћутати.

Ми морамо да покажемо свету каква отимачина се дешава у Црној Гори. Да пошаљемо слику какав срамни чин се дешава у једној држави где одлучује један човек, без воље народа и референдума. У држави где је лажирано отцепљење, попис… и без референдума чланство у Нато.

Ми не смемо поистоветити 40 посто Срба (по попису их има 28 посто), али попис знамо ко је и како пописивао, у то не бих улазио.

Срећом браћа у Црној Гори су се пробудила и већ данима заредом организују протесте како би исказали револт због усвајања Закона о слободи вероисповести у Скупштини. Доста све то охрабрујуће делује, толики број у побуни. А свесни смо да им прете отказима, да се све снима… шта рећи свака част јунаци, издржите. Наравно лако је то рећи одавде, али мислим да смо сви свесни како је њима.

ВИДИМО СЕ СУТРА У ШТО ВЕЋЕМ БРОЈУ… ВАЉДА ТОЛИКО МОЖЕМО.

Заједно са НИШКИМ ЕПИСКОПОМ КРЕНИМО У ЧАСНИ ХОД ЗА СПАС СВЕТИЊА У ЦРНОЈ ГОРИ И ПОДРШКУ БРАЋИ КОЈА ОДОЛЕВАЈУ ЗЛУ КОЈЕ ИХ ЈЕ ЗАДЕСИЛО.

Приредио Ђорђе Бојанић

Извор Српска историја

Back to top button