Ниш

 

Заборав полако прекрива оријентални Ниш. Модерна зграда бивше Народне банке у Нишу, сада председништво Скупштине града( ГРАДСКА КУЋА ), завршена је 1926. год, пројектовао је Александар Јовановић.

 

Турци су угушили устанак Нишлија из 1821. године, који су Срби под утицајем православне браће Грка ( тајна организација Хетерија ) спремали побуну против турског окупатора. На месту њиховог страдалништва, 29. децембра 1913. године , подигнуто је спомен обележије…на тај дан је обележен и 1600.година од Милански едикт .

Споменик кнезу Милану Обреновићу и свим незнаним јунацима постављен је у Нишкој тврђави 1902. године. Који су 1878. године учествовали у ослобађању Ниша од Турског окупатора.На врху ових стубова постављене су металне кугле, које су коришћене као топовска ђулад приликом ослобођења Ниша. Овај споменик у облику пушчаног метка израдио је италијански вајар Вићенцо Калитерна (аутор и чувене нишке Чаирске чесме) 1902. године поводом 25 година од ослобођења Ниша од Турака и прве годишњице смрти кнеза Милана Обреновића. 

ГРАД НИШ 

Историјски споменици града Ниша 

Back to top button