Занимљивости

НИШ, СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ БУЛЕВАРА ХЕРОЈА СА КОШАРА, 9. април у 12:30ч

Булевар Хероја са Кошара спаја два булевара у Нишу - Булевар 12. фебруар и Булевар Николе Тесле. Спомен-плоча, биће свечано постављена на дан када је званично почела битка на Кошарама, 9. априла у 12:30 часова. Ово ће бити свакако велики дан за град Ниш.

Бојан Маринковић предложио је да овај булевар добије назив Хероји са Кошара на иницијативу једног од бораца са Кошара, Дарка Анђелковића Рашке.

Град Ниш је стао иза ове иницијативе и предлога. А градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, Ненад Станковић и Бојан Маринковић заложили су се око постављања спомен-плоче, која ће свечано бити постављена на дан када је званично почела битка на Кошарама, 9. априла.

Коначно су се ствари покренуле у правцу у коме су требале да иду још пре двадесет године. Тада можда није било храбрости и политичке воље за ствари од националног значаја.

Дарко Анђелковић Рашка, борац са Кошара наглашава: ,,Кошаре је битка која траје, као што видите, да се боримо да оставимо нашим поколењима истину о највећој битки у новој историји! Мртве не смемо да заборавимо а живе морамо да поштујемо! Историја каже ако не знаш шта ће бити, гледај шта је било, тако да ми ништа друго не преостаје него да се надам да ћу за мог живота свратити до Кошара опет, чудна је наша Српска судбина! Али је зато најјача генетика. Хвала за велики гест града Ниша на усвојеној иницијативи за булевар Хероја Кошара! Хвала на подршци!“.

Ово је велика ствар за град Ниш, који је на овај начин одао признање и почаст херојима са Кошара, који су дали своје животе за нашу Србију.

У овој улици нема стамбених објеката, тако да неће бити потребе за заменом личних  докумената. Бојан Маринковић наглашава: “Тражили смо место на којем ће та прича да има пун ефекат и позитиван одјек.”

Уз одобрење и сагласност града Ниша, нишке улице красиће и билборди са симболима и ликовима јунака са Кошара.

Зато, велико хвала град Нишу за овако велики чин, ми Срби не смемо никада да заборавимо те јунаке и јуначку одбрану и страдање српске омладине на Кошарама и Паштрику. Град Ниш има и  улицу бораца са Паштрика на Пантелеју, наглашава Ђорђе Бојанић.

Битка на Кошарама је била прави пакао за наше јунаке војнике и официре. То је била битка између припадника Војске Југославије и припадника Ослободилачке војске Косова (ОВК), подржаване од стране регуларне Војске Албаније и НАТО-авијације. Битка се водила око граничног прелаза Раша Кошарес на граници између Југославије и Албаније, а вођена је у периоду између 9. априла и 10. јуна 1999. године, док је трајала злочиначка НАТО- агресија и бомбардовање Србије из ваздуха. УЧК-а су напале државну границу Савезне Републике Југославије из правца Албаније. Битка је трајала 67 дана и завршена је 14. јуна, када се Војска Југославије након потписаног «Кумановског споразума» повукла са простора Косова и Метохије. У овим борбама су на страни Срба учествовали и руски добровољци, који су такође дали огроман јуначки допринос у одбрани српских територија од много надмоћнијег непријатеља. У тешким и пакленим данима Српска војска је изгубила 108 младих бораца- јунака и једног руског добровољца. Просечна старост храбрих момака, који су јуначки за Отаџбину дали своје животе, била је свега 25 година. У жестоким и неравноправним борбама је рањено и 150 српских војника, На агресорској страни је било око 200 мртвих и 300 рањених, преноси Ђорђе Бојанић.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button