Ђорђе БојанићНовости – Дешавања

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА У НИШУ МЕЊА НАЗИВ У ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ

Последња жеља му је била да га испрате песмом „Марш на Дрину“. А наша да се Клинички центар у Нишу назове по његовом имену и презимену. А сада на иницијативу директора Медицинске школе Др Миленко Хаџић, да се назив школе промени у Медицинска школа ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ.

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА У НИШУ МЕЊА НАЗИВ У ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ
директор Мирослав Савић

Директор Медицинске школе Др Миленко Хаџић у Нишу, Мирослав Савић  заказао је седницу Наставничког већа за 22. јун и у дневни ред као посебну тачку ставио покретање иницијативе за промену назива школе, како би се радници изјаснили.

Како нам преноси директор, уколико иницијатива наиђе на одобравање радника школе, ући ће се у поступак промене назива, школа би требала да носи име Др Миодраг Лазић. Директор Савић нам преноси да ће се за промену имена питати и ученички парламент, ако све крене у добром правцу у школском дворишту поставила би се спомен-биста др Миодрага Лазића, преноси  Ђорђе Бојанић.

Свакако, хирург Лаза је то и заслужио, а био је и члан колектива Медицинске школе у Нишу. Био је велики родољуб, хирург, добровољац, човек, учитељ и јунак.

Хирург Лаза добио улицу

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА У НИШУ МЕЊА НАЗИВ У ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ
Фото, niskevesti.rs

На предлог председника Комисије за промену назива делова насељених места и улица Бојана Маринковића, др Миодраг Лазић добио је улицу у Нишу.

Део улице Војислава Илића је промењен у Др Миодрага Лазића.

Ова улица се налази између старог и новог Клиничког центра.

Петиција за промену назива Клиничког центра у Нишу

У поступку су и две сад уједињене петиције Ђорђа Бојанића и Зорана Бајића за промену назива Клиничког центра у Нишу у КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ, Ниш.

Надамо се да ће ускоро и Клинички центар у Нишу променити назив.

Промоција књиге “Дневник ратног хирурга”

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА У НИШУ МЕЊА НАЗИВ У ДР МИОДРАГ ЛАЗИЋ
Foto D. Alihodžić, novosti.rs

Пре два дана у препуној сали Официрског дому у Нишу одржана је промоција другог издања дневника легендарног ратног хирурга Миодрага Лазића “Дневник ратног хирурга”.

У периоду  од краја 1995. и почетка 1996. год др Лаза је водио ратни дневник и у њему описао више од 3.500 операција изведених у ратној војној болници код Сарајева. Невероватни записи, књига која се чита у даху.

Добра би била идеја да сви ученици који заврше медицинску школу поред дипломе добију и књигу Дневник ратног хирурга, да то буде буквар онима који намеравају да крену на Медицински факултет или за оне који крећу да раде у струци. Ова књига би им дала подстрек и елан за даље школовање и рад у струци, наглашава Ђорђе Бојанић.

Кратка биографија

Миодраг Лазић (Земун, 31.мај 1955 – Ниш, 14. април 2020) био је српски примаријус, хирург и књижевник. Био је годину дана ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини (јуни 1991- јули 1992) и Републици Српској (сеп. 1992 – феб. 1996), за шта га је Патријарх српски Павле одликовао орденом Светог Саве. У овом периоду је написао аутобиографско дело „Дневник ратног хирурга (Книн 1991 — Српско Сарајево 1995)“.

БИО ЈЕ ВЕЛИКИ РОДОЉУБ, ХИРУРГ, ДОБРОВОЉАЦ, ЧОВЕК, УЧИТЕЉ И ЈУНАК!

СВЕ ОВО ЈЕ ДОКТОР ЛАЗИЋ ЗАСЛУЖИО, ХВАЛА МУ НА СВЕМУ!

Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button