Занимљивости

Како је архивска грађа из Јасеновца ЗАВРШИЛА у Вашингтону

У Бањалуци је 27. октобра 2000. године потписан споразум о предаји архивско – музејске грађе Спомен подручја Јасеновац између председника владе Републике Српске Милорада Додика и директора Меморијалног музеја холокауста САД у Вашингтону Даниела Салцмана.

О потписивању споразума није обавештен Музеј жртава геноцида, који је од 1991. водио преговоре о очувању и доступности те грађе; рабин Републике Српске у име око 25.000 јеврејских жртава; представници Рома у име преко 40.000 ромских жртава; Секција бивших заточеника јасеновачких логора, чијa су сведочења у тој грађи, ни председник Председништва Босне и Херцеговине, Живкo Радишић, који је и сам био заточеник Јасеновачких логора.

Директор ЈУ „Спомен подручје Доња Градина“, Симо Брдар је потврдио да су представници Музеја холокауста из Вашингтона пре доношења одлуке контактирали њега и да се сусрео са представницима Музеја холокауста из Вашингтона у октобру ове године на њихов захтев. „Када смо се сусрели ја сам им рекао да се збирка налази у Архиву РС у Бањалуци, где смо заједно и отишли да је они прегледају“. Били су веома коректни и конкретни у предлогу за сарадњу, али он није пристао на уступање документације…

„Том приликом, ја сам рекао да збирку не може нико испоручити и да, по свим важећим законима, она не може да се помера са аутентичног места, али да се, без обзира на све, сви разговори о тој теми могу водити с Министарством за науку и културу РС и Заводом за заштиту културног, историјског и природног наслеђа РС“. … „Покушали смо и очекивали да амерички и домаћи стручњаци раде овде на обнови Меморијалног центра, али је одлуком Милорада Додика, ова намера пропала“, испричао је Брдар.

Неколико дана после тог сусрета, случајно је сазнао да је збирка испоручена Музеју холокауста.

В.Д. директора Архива РС, Душан Вржина, изјављује на саслушању пред Анкетном комисијом Народне скупштине Републике Српске да су 27. октобра дошли у Архив РС представник Музеја холокауста САД, Мр Даниел Салецман са униформисаним људима (СФОР) и представник конзулата САД да преузму архивску и музејску грађу Спомен подручја Јасеновац. Врло је значајно да том значајном чину није присуствовао ни један представник Владе РС!

Јавност је обавештена тек када је грађа однета из Бањалуке, тек у другој половини децембра 2000.године.

Тајност објашњава садржина споразума: „Предајом ових предмета РС се одриче старања и контроле, као и свих могућих потраживања према Музеју у односу на ове предмете … После пријема предмета, Музеј ће имати овлашћења да се стара о њима на одговарајући начин, у складу са својим законским и етичким обавезама и са својим задатком очувања сећања на холокауст … Музеј холокауста преузима одговорност за транспорт предмета у старатељство … Својим потписом Република и Музеј се слажу да су везани одредбама овог Споразума“.

Влада Републике Српске није дозволила да се архивска грађа и музејски експонати могу пренети преко Дрине у Музеј жртава геноцида у Београд, а председник Владе дозвољава да се трајно без права потраживања пренесу преко Океана у Вашингтон!

Шта стоји иза ове предаје „културног добра од изузетног значаја“!?

Министар културе Републике Хрватске изјавио је преко ХТВ да је „привремени одлазак у Америку само етапа у повратку у Хрватску до којега ће доћи до краја године“. Наиме, премијеру Милораду Додику, уочи избора није одговарало да грађу о Јасеновцу непосредно преда Републици Хрватској, те је искористио посредство Музеја холокауста САД и СФОР-а!

Нови управник Спомен подручја Јасеновац је обавестио госпођу Љиљану Иванишевић из Секције преживелих заточеника јасеновачких логора да се спрема за Вашингтон ради преузимања те грађе.

Рабин Јосеф Атијас је на састанку Анкетне комисије отворено изјавио, позивајући се на израелске изворе, да су у питању паре за извођење ове афере!

Агенције / Телевизија БН

Преузето ХРОНОГРАФ

ВИДОВДАН

Back to top button