Занимљивости

До сада невиђене илустрације из српских рукописних књига у Чешкој и Словачкој

У Словачкој је пронађено 7 наших књига а у Чешкој се налази 46 књига у Народном музеју и Народној библиотеци у Прагу, као и у приватној библиотеци породице Лобковски

Пише: Милош Станић

Купих две интересантне књиге о српским књигама из средњег века у Чешкој и Словачкој. Идеја ових књига је да евидентирају разне наше вредне књиге које се налазе у тамошњим музејима.

Мала али одабрана екипа професора окупила се на задатку да попишу наше књиге у Чешкој и Словачкој. Запамтите ова имена: Ирена Шпадијер, Владан Тријић, Зоран Ракић, Зоран Ранковић, Бранислав Тодић и Зоран Недељковић. Штампано уз помоћ министарства културе и колико сам схватио настављају рад на рукописима и књигама у Мађарској.

У Словачкој је пронађено 7 наших књига а у Чешкој се налази 46 књига у Народном музеју и Народној библиотеци у Прагу, као и у приватној библиотеци породице Лобковски, то су углавном књиге које је Павел Шафарик прикупљао.

Елем циљ овог текста је само да прикажем делић светлописа (илуминација / заставица) и калиграфског вјаза из наших средњевековних књига. Естетика буди осећања и сећање претходних генерација у вама. Полако погледајте, све је руком цртано… уживајте.

Psaltir sa posledovanjem iz 1609. Univerzitetska biblioteka Bratislava.
Псалтир са последовањем из 1609., Универзитетска библиотека, Братислава.
Zbornik monaha Tikare 17 vek ceska
Зборник монаха Тикаре, 17 век, Чешка
Vrhbreznicki letopis 1650. ceska
Врхбрезнички летопис 1650., Чешка
Nomokanon epitimijni 17. vek ceska 2
Номоканон епитимијни, 17. век, Чешка

Arhijerejski cinovnik 17. vek Biblioteka Grkokatolickog bogoslovskok fakulteta Presov.Архијерејски чиновник, 17. век, Библиотека Гркокатоличког богословскок факултета, Прешов

Извор ИН4С

Back to top button