Бранко ДимескиИнтервјуКарашјок

Димески: Нови документи који мењају слику страдалаштва српског народа

Данас ћете видети споменике са натписима југословенски интернирци, а ниједан споменик није подигнут у сећање на страдање српског народа у Норвешкој.

Приликом снимања кадрова за филм урадили смо више интервјуа са потомцима страдалих српских логораша у логорима у Норвешкој, али и са сведоцима злочина односно геноцида над српским народом на просторима НДХ.

Старина Милорад Ћебић (90 година) испричао нам је своје сведочење. Усташе су заклале седамдесетдвоје Ћебића, његове уже фамилије. Док је са мајком браћом и сестрама бежао од крвавих усташких кама, гледао је реку Дрину натопљену српском крвљу. Прешли су некако Дрину како би се домогли Србије. Да се ради о геноциду над српским народом говори чињеница да се страдање Ћебића, али и многих других Срба наставило и ван граница Србије, чињеница је да је наиме петорица стричева Милорада Ћебића ухапшено од стране немачког окупатора који су затим послати у Норвешку на присилан рад заправо у унапред испланирану смрт.

Уз помоћ норвешког историчара Кнута Фловика Торесена дошао сам у посед документа из 1942 године који јасно на то указују. Наређење које немачка команда издаје стражарима логора приказује заправо да се ради о геноциду према једном народу или можемо слободно рећи планираном масовном убиству:

1. Срби су подљуди-нижа врста,

2. Држите одстојање најмање пет метара,

3. Слободно употребите оружје,

4. Срби су лукав и лажљив народ.

Ово су само неке од тачака документа које недвосмислено указују на то како су се односили  према Србима у логорима у Норвешкој за време Другог светског рата.

Такође, желим истаћи да се како у овом документу тако и у другим документима истиче бруталност и неизбежна смрт за српске логораше а нигде нисам нашао да се на тако нешто указује и на припаднике других народа и нигде још нисам видео да се говори о југословенима.

Данас ћете видети споменике са натписима југословенски интернирци, а ниједан споменик није подигнут у сећање на страдање српског народа у Норвешкој.

Оно што морам напоменути је спремност потомака да учествују у подизању новог спомен обележја на којем ће писати: У сећање и вечну захвалност страдалим Српским логорашима у логорима у Норвешкој.

Димески: Нови документи који мењају слику страдалаштва српског народа
Споменик страдалим Србима у Карашјоку, а нигде не пише СРБИ.

На крају желим истаћи храброст и хуманост норвешког народа који је смогао храбрости и помагао српским логорашима, делећи им храну, одећу, док је мали број логораша успео да се уз њихову помоћ домогне слободе.

Норвешка филмска екипа у саставу; Кнут Фловик Торесен, Кјетил Палмqуист редитељ, Бранко Димески продуцент и Терје Холм стручни сарадник, боравиће у периоду од  13. јануара до 17. јануара у Србији где ће снимити финалне кадрове за филм о страдању српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој.

За сајт Српска историја пише: писац и продуцент Бранко Димовић Димески

Приредила: Српска историја

Back to top button