Занимљивости

Цуерст: Нови нон пејпер предвиђа специјални статус Косова у Србији на 99 година

У новом „нон пејперу“ пише да јужна српска покрајина Косово добија специјалан статус у оквиру Србије на 99 година. Предлаже се да 873.000 косовских Албанаца треба да добију држављанство Републике Србије

Немачки лист „Цуерст“ објавио је да постоји нови „нон пејпер“ у вези са Косовом, који предвиђа да јужна српска покрајина добије специјални статус у оквиру Србије на 99 година.

„Појавио се нови такозвани ’нон пејпер‘. Поново нису познати аутори, а документ, у који је редакција имала увид, садржи 16 тачака, и представља мали, дипломатски подвиг, јер не крши ни у једној тачки Резолуцију Савета безбедности УН 1244“, истиче немачки лист „Цуерст“.

Тај „нон пејпер“ предлаже, како се наводи, да сви грађани Косова, а посебно се помиње 873.000 косовских Албанаца, треба да добију држављанство Републике Србије.

Такође се предлаже да на Косову и у Србији у априлу идуће године буду одржани заједнички избори, и то на свим нивоима.

У „нон пејперу“ се наводи да би изабрани гувернер Косова требало да буде и заменик председника Народне скупштине Србије, пише „Цуерст“ који се повезује са немачком десницом.

Уз то, на 99 година, Београд мора гарантовати специјални статус за покрајину Косово.

Цуерст: Нови нон пејпер предвиђа специјални статус Косова у Србији на 99 година

ИзворДиректно.рс

Промет роба између Косова и Србије поново би требало да се подстакне, а обезбеђивање спољних граница преузели би службеници Косова и Србије заједно.

Како се тврди, амбасадор Србије при УН, према овом „нон пејпер“, требало би да има заменика одређеног од приштинских власти, преноси Б92.

Овај нови документ, према „Цуерсту“, разликује се од осталих предлога тиме што би могао стварно оживети дебату о будућности и међу косовским Албанцима.

Нови „нон пејпер“ предвиђа Косово као покрајину у саставу Србије, али, што је ново, додаје магазин, предлог је да постоји нека врста партнерства између Београда и Приштине.

Реализацију оваквог решења, сматра магазин, могле би да минирају САД, јер би мирни договор Београда и Приштине значио потискивање САД са Балкана.

Опрема: Стање ствари

Извор (Спутњик, 16. 5. 2021)

Преузето Стање ствари

Back to top button