Занимљивости

Цена србске победе

Можете ли да запамтите један број? Овај: 27,78. Јако битан број. Баш.

Када се погледају страдања и разарања која сваки рат, по својој чудовишној природи, доноси – онај Велики, Први светски, оставио је ужас за собом. По Србију, нарочито.

Да, било је држава које су изгубиле више људи. Руси 3,3 милиона од њихових 175 милиона грађана, Немци 2,8 милиона од 64,9, Аустроугарска 2,08 милиона од 51,4, Французи 1,7 од 39,6 милиона, а Британци 1,01 од 45,4 милиона.

Али…

Русија је у Великом рату изгубила 1,94% своје популације. Немци 4,3%. Аустроугари 4,05%, Французи 4,39%, Британци 2,23%. Страшне су то бројке, понегде малтене 5% становништва, сваки 20. грађанин, трагично је страдао у Првом светском рату.

А Србија?

Према подацима Мировне конференције у Паризу, Србија је изгубила 1.247.435 људи. Од око 4,5 милиона колико их је било у држави пред избијање рата, трагично је страдало скоро милион и 250.000 хиљада наших сународника.

Србија је тада изгубила тачно 27,78% своје популације.

27,78%.

Нестварно, зар не?

Ратови су страшна ствар. Зато треба поштовати и сећати се оних који су дали своје животе да бисмо ми данас били ту где јесмо, у прилици да будемо бољи него што јесмо.

Дарко Николић, новинар и аутор књиге Гвоздени пук
У питању је књига која представља аутентичан приказ свакодневног живота, рада, борби и предаха, као и размишљања и понашање војника Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ првог позива. За њено писање коришћени су бројни материјали до којих се дошло током двогодишњег истраживања – од Војног архива, на чему је аутор захвалан Министарству одбране на дозволи да документима приступи, преко других архивских података, али и мемоара, дневника војника и њихових старешина, све до дневне и периодичне штампе из тог времена, као и друге литературе доступне што у музејима и архивима, то и у приватним збиркама.

Књига има три дела. У првом, читаоцима је на 400 страна приређен богат материјал из 1912. године, када је Гвоздени пук и започео своја ратна дејства, тада у ослобођењу Косова и Метохије и онога што се звало „Старом Србијом“ од вишевековног освајача, Османског царства.

Жеља аутора, Дарка Николића, новинара из Београда, је да се књига –бесплатно дели по Србији. За тако нешто је потребно прикупити значајна средства, а ако сте вољни да се тој помоћи прикључите, као што су то већ учинили неки наши спортисти и јавне личности, посетите страницу„Донације„.

Извор Гвоздени пук

Back to top button