Ђорђе БојанићСрби и Руси

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ФАШИСТИМА И НАЦИСТИМА, БЕСМРТНИ ПУК У НИШУ

77 година од Дан победе над злом фашизма и нацизма

У знак сећања на жртве фашизма и нацизма у току Другог светског рата, у свету и Европи обележава се, 9. мај – Дан победе. Тада се обележава и Дан Европе, дан када је створена данашња заједница европских народа.

9. маја, обележава се  Дан победе, јер је на данашњи дан, завршен Други светски рат, најкрвавији сукоб у историји човечанства у коме је страдало око 65 милиона људи од чега су готово 31 милион цивили а рањено је око 35 милиона људи. Рат је вођен на територији тадашњих 60 држава.

Традиционално и поред специјалне војне операције Руске армије у Украјини у Русији, 9. маја ће бити одржана велика војна парада у част 77. годишњице победе над нацистичком Немачком. 

БЕСМРТНИ ПУК У НИШУ

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ФАШИСТИМА И НАЦИСТИМА, БЕСМРТНИ ПУК У НИШУ

Суорганизатири манифестације у Нишу:

*Коло српских сестара,

*Клуб генерала и адмирала,

*Удружење ветерана 63. падобранске бригаде,

*Удружење ветерана жандармерије,

*Удружење ратних војних инвалида и породица погинулих у рату,

*сва удружења бораца и војних ветерана, удружења пензионисаних подофицира и официра војске,

*друга родољубива удружења и невладине организације…

 

О СПОМЕНИКУ СОВЈЕТСКИМ ПИЛОТИМА…

Совјетски војници погинули су 7. новембра 1944. год (идентификоване су 23 жртве), месец дана после ослобођења Ниша, у дејствима америчких авиона на колону совјетских војника и авио ескадриле која се налазила на нишком аеродрому.

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ФАШИСТИМА И НАЦИСТИМА, БЕСМРТНИ ПУК У НИШУ
Споменик руским војницима у Нишу, Foto: J. L (портал Нишке вести)

У Берлину је нешто после поноћи 8. маја, односно првих минута 9. маја 1945. године потписана безусловна капитулација нацистичке Немачке.

У име Немачке акт је потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Други светски рат био је прави тотални рат вођен у Европи, Азији и Африци као и водама Медитерана, Пацифика и Атлантика.

За Русију нема дилеме… 9. мај је Дан победе над фашизмом, један од највећих, најсветлијих државних и националних празника и она га тако обележава. Дан Европе у Русији готово нико не помиње.

БЕСМРТНИ ПУК ШИРОМ СРБИЈЕ

МОСКВА СЕ ПРИПРЕМА ЗА СВЕЧАНУ ПРОСЛАВУ

Укупно 11.000 војника, из 131 јединице, ешалони савременог наоружања и опреме и 77 летелица учествовало је у припреми параде.
Генерална проба параде биће одржана 7. маја.
Руска авијација летеће и у облику слова Z.

Дан Европе

Први кораци ка уједињењу европског континента и формирања данашње Европске уније учињени су 9. маја 1950. год. На самиту лидера ЕУ 1985. одлучено је да се 9. мај слави и као Дан Европе.

Тадашњи министар спољних послова Француске, Робер Шуман предложио некадашњим љутим непријатељима Француској и Немачкој да успоставе заједничку организацију којој ће поверити управљање производње угља и челика.

Капитулација Јапана

У току лета 1945. год настављена је борба САД и Велике Британије против Јапана. Добро утврђени и скривени у џунгли, Јапанци су се жестоко бранили. У борбу су се укључиле и камиказе (то су били јапански авијатичари који су жртвовали своје животе обрушавајући се авионима пуним експлозива на америчке бродове). Американци су трпели велике губитке. Америчка влада одлучила је да отпор Јапана сломи употребом новог оружја – атомске бомбе.

Из бомбардера Б – 29 (“супер тврђава“) бачене су 6. и 9. августа 1945. године две атомске бомбе, једна на Хирошиму, друга на Нагасаки. Суочен са огромним страдањем цивилног становништва, јапански цар Хирохито и његова влада потписали су капитулацију 2. септембра 1945. године.

Тиме је завршен Други светски рат.

ЖРТВЕ У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Сматра се да је у Другом светском рату страдало око 60 милиона људи. Због те сразмере Други светски рат се често наводи и као пример тоталног рата. Број рањених био је вишеструко већи, што овај рат чини најкрвавијим сукобом у историји човечанства.

У Европи је погинуло око 40 милиона људи, а у читавом свету око 65 милиона људи… највећи број су били цивили.

Немаца је страдало око 5,5 милиона. Руса (СССР) око 20 милиона, Југословена око 2 милиона, од тога Срба око 1.8 милиона.

Бесмртни пук Србије је добио своју песму у сусрет 75. годишњици победе над фашизмом

Бојанић: ПРОСЛАВА ПОБЕДЕ НАД ФАШИСТИМА И НАЦИСТИМА, БЕСМРТНИ ПУК У НИШУ

Приредио – Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button