Ђорђе БојанићКолумна

Бојанић: Останимо код куће због оних који су нам драги, да њих не изгубимо… и ово искушење брзо ће проћи!

Данас, православни верници нису могли у цркву на литургију. Следеће недеље нећемо моћи у цркву на Цвети, најрадоснији хришћански празник и какао ствари стоје нећемо моћи ни са својим породицама да прославимо ВАСКРС! Због тога сваки дом у време празника и пандемије нека буде црква!

Будимо код куће, поштујмо мере, због наших родитеља, бака, дека и деце, људи који су хронични болесници… зашто да им COVID 19 скрати живот, ма какав он био, вештачки, програмиран, 5г…?!!! Али, добро знамо шта се дешава у Италији, Шпанији, Француској, Швајцарској…

Да ли знате како је сада нашим медицинарима (херојима), ако и они оболе… ко ће да нас лечи?

Данас, и за време празника монаштво и свештенство по свим манастирима и црквама молиће се за све нас, сви се ми заједно налазимо пред великим искушењем!!!

Како је рекао митрополит Амфилохије верницима ,,Иако не присуствују богослужењима, где год се налазе припадају Цркви и том сабрању“.

Због вируса COVID 19 који је задесио Србију и скоро целу планету, па тако због одређених мера нисмо у могућности да присуствујемо данашњој литургији и одемо до цркве.

Због тога, од данас, сваки дом треба да буде у литургијском дух, упалимо кандило и свећу и помолимо се за спас од зла које нас је задесило и целу планету.

Ово су тешка времена, али нису најтежа времена (али у нашем колективном животу сигурно јесу), било је и доста горих периода, замислите да сте на Церу и Колубари 1914. или у збегу при повлачењу преко албанских врлети на минус 30? Сетите се само својих прадедова и њихових јуначких дела, без којих ни нас не би било. Зато не јадајте, усправите се, будите са својим породицама… а ово зло ће проћи као и свако друго.

Као пример навео бих Ваљево 1915. (за време Великог рата), које је било затворено, претворено у болницу. Васкрс је слављен у карантинима, и здрави људи нису излазили из својих кућа због епидемије тифуса, дневно је умирало стотину људи. Тек следеће године на Крфу, 1916. прослављен је Васкрс, онако како га Срби прослављају у радости и весељу.

Да не заборавимо и догађај пре 76. год када је на Васкрс,  16.04.1944. године „Савезничка авијација“ починила стравичан злочин над Србима. И тада није било лако нашим прецима… па смо и из тог искушења изашли као победници. Највеће жртве током априлског бомбардовања Београда забележене су 16 и 17. априла 1944. године, што се поклопило са првим и другим даном православног Васкрса.

Страдало је око 4.000 Срба, а према проценама амбасаде САД 2.271. По немачким изворима погинуло је 1.160 Београђана. Страдали су и многи објекти.

Да се подсетимо да је на празник Цвети следеће недеље (23.априла 1815. год) на тај празник Милош Обреновић подигао Други српски устанак у Такову. Ни тада Србима није било лако.

Издржаћемо ми сва искушења и притиске, сада је битно да сви будемо сложни као једана породица у Христу, то је и пут до опстанка и спасења.

Морамо трезвено да разумемо ове мере, замислите да на респиратору имате свог ближњег или оне којима је неко преминуо и на тај начин ускратио живот због вируса COVID 19… како је тим људима? Зато мало више трезвене свести, морамо да се чувамо… видели смо како се прошле недеље роштиљало и по препуним парковима шетало… а већ данас седам жртава.

Ово је свакако више од вируса, видљиво је да је и глобални пројекат. Да нагађам још нећу, све ће изаћи ускоро на видело… Једино што знам да људи умиру и да су ризична категорија старији од 65. год. Зато ми је и драго што су моји родитељи изоловани… јер их много волим, а пребродиће и ово искушење.

Да пређем на ведрије теме, Цвети су покретни хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим. Увек пада у недељу, дан након Лазареве суботе, и недељу дана пре Вскрса.

Исус је на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге. Будући да је због хладног времена у многим европским земљама раст палми немогућ, народ на овај дан у цркву носи шимшир, тису, гранчице врбе и маслине.

Васкрс је недељу дана после верског празника Цвети. Васкрсење Христово је највећи догађај у историји. По њему се хришћанство разликује од свих осталих религија.

Васкрс је највећи хришћански празник. Тога дана је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, победио смрт.

Оснивачи свих других религија су смртници, док је Глава ХРИШЋАНСКЕ Цркве васкрсли Христос.

У целом хришћанском свету, и код нас Срба, за овај празник је везан обичај даривања јајима. Јаје је символ обнављања природе и живота. И као што бадњак горећи на огњишту даје посебну чар божићној ноћи, тако исто васкршње црвено јаје значи радост и за оне који га дају и који га примају.

Чувајте се, здравље је оно што морамо да чувамо као и своју породицу и државу! Издржаћемо, јун је близу.

СВИМ ЗАРАЖЕНИМА ЖЕЛИМ БРЗ И УСПЕШАН ОПОРАВАК!

ХВАЛА И НАШЕМ МЕДИЦИНСКОМ ОСОБЉУ, ТО СУ ПАВИ ХЕРОЈИ!!!

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button