Ђорђе БојанићСрби Хрватске

Бојанић: Јасеновац није ослобођен већ напуштен… није то исто

На данашњи дан 30. априла 1945. год ,,ослобођен" (напуштен) је Јасеновац (када су уништени сви трагови постојања и злочина)

Велика је грешка и заблуда или злонамера да се каже да је логор Јасеновац ослобођен, не он је поносно од стране зликоваца напуштен са скоро уништеним траговима злочина и геноцида од стране Хрвата (усташа) над Србима (велика већина), Јеврејима и Ромима.

Тако да је велика заблуда да је Јасеновац ослобођен.

Шта се чекало толико дуго?

Београд је ослобођен 20. октобра 1944.

Зашто није био приоритет место највећег Српског стратишта, велико је питање, али и јасно зашто није дошло до ослобађања логора Јасеновац.

Ваљда да хрватски џелат доврши клање и прикрије трагове геноцида.

Ни комунистима Јасеновац није био приоритет, добро су знали и штитили џелата у злочиначким намерама… својим неделовањем.

И наши ,,савезници” су одиграли велику улогу након савезничких бомбардовања логора у марту и априлу 1945. године, са истим циљем као и са бомбардовањем Београда, Ниша, Лесковца, Подгорице од стране ,,наших” савезника (када се ионако окупатор повлачио), у којима су уништени многи објекти унутар логора.

После савезничких бомби и разарања трагова а и бекства логораша 22. априла 1945. од преосталих логораша Срба образоване су радне групе које су радиле на ископавању и уништавању лешева ранијих жртава и свих других остатака злочина. Командант логора Макс Лубурић је наредио да се ликвидирају сви затвореници, а логор и место Јасеновац до темеља сруши и спали, како би се прикрили сви трагови злочина, а за то су имали доста времена, што је доста чудно.

Ионако ,,наш вољени” Тито никада није посетио Јасеновац и поклонио се жртвама геноцида… али, њега Срби и данас воле и обожавају.

Чињеница је да од ослобађања Београда па до краја рата, нема писаних трагова у архивама партизанских (комунистичких) јединица, било каквог плана или идеје ослобађања логора Јасеновац.

О томе сви ћуте… изгледа да је то нормално тако требало да буде… због братства и јединства са џелатом…биле су то само наше Српске жртве и разарања.

Које смо олако заборавили и које не поштујемо много (немамо ни маузолеј нити место окупљања за те наше жртве)… а и сада се боримо да их минимализујемо… изгледа то нам је приоритет.

На таблама у Доњој Градини испред којих се сваке године одаје пошта страдалима данас стоји да Јасеновац броји укупно 700.000 жртава геноцида.

Делом коришћена литература:

Mataušić, Nataša (2008). Koncentracioni logor Jasenovac: Fotomonografija. Zagreb: Spomen područje Jasenovac.

Lituchy, Barry M., ур. (2006). Jasenovac and the Holocaust in Yugoslavia: Analyses and Survivor Testimonies. New York: Jasenovac Research Institute.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button