Други светски рат

(ВИДЕО) ОВО СЕ НИЈЕ УЧИЛО У ШКОЛИ: Партизани на преговорима са Хитлеровом војском

Милован Ђилас, Влатко Велебит и Коча Поповић на преговорима с Њемцима, након договора САВЕЗНИКА - Британаца и ЈВО да се униште партизани

Због поплаве, по друштвеним мрежама, неколико свима већ добро познатих фотографија из II свјетског рата на којима се виде четници са Италијанима или Њемцима, којима је партизанска послератна пропаганда покушавала да представи њихове једине праве противнике као издајнике, док су доказе своје колаборације с Њемцима (посебно у Хрватској) темељно уништавали, посланик Демократског фронта, Славен Радуновић, објавио је један од ријетких преживјелих снимака на ту тему.

Милован Ђилас, Влатко Велебит и Коча Поповић на преговорима с Њемцима, након договора САВЕЗНИКА – Британаца и ЈВО да се униште партизани.

„Надам се да ће снимак помоћи једноумцима, који вјерују свему што им је пласирано кроз Титове уџбенике, да схвате како су ствари у II свјетском рату биле компликованије од црно-бијеле слике тога времена која им је била “продавана” деценијама. И оне слике четника са непријатељима су биле производ неких краткорочних договора на појединим локацијама, кад је објема странама то одговарало, као што је и овај снимак“, написао је Радуновић на свом Фејсбук профилу.

И партизани и четници су, додао је он, знали да неће они одлучити свјетски рат, већ велике силе, па су се и једни и други трудили да крај сукоба дочекају као побједници на домаћем терену.

„Било је ту свега, што и овај снимак доказује.“

POBJEDNIK PIŠE ISTORIJUZbog poplave, po društvenim mrežama, nekoliko svima već dobro poznatih fotografija iz II svjetskog rata na kojima se vide četnici sa Italijanima ili Njemcima, kojima je partizanska posleratna propaganda pokušavala da predstavi njihove jedine prave protivnike kao izdajnike, dok su dokaze svoje kolaboracije s Njemcima (posebno u Hrvatskoj) temeljno uništavali, objavljujem jedan od rijetkih preživjelih snimaka na tu temu. Milovan Đilas, Petar Velebit i Koča Popović na pregovorima s Njemcima, nakon dogovora SAVEZNIKA – Britanaca i JVO, da se unište partizani. Nadam se da će snimak pomoći jednoumcima, koji vjeruju svemu što im je plasirano kroz Titove udžbenike, da shvate kako su stvari u II svjetskom ratu bile komplikovanije od crno-bijele slike toga vremena koja im je bila “prodavana” decenijama. I one slike četnika sa neprijateljima su bile proizvod nekih kratkoročnih dogovora na pojedinim lokacijama, kad je objema stranama to odgovaralo, kao što je i ovaj snimak. I partizani i četnici su znali da neće oni odlučiti svjetski rat, već velike sile, pa su se i jedni i drugi trudili da kraj sukoba dočekaju kao pobjednici na domaćem terenu. Bilo je tu svega, što i ovaj snimak dokazuje.

Geplaatst door Slaven Radunovic op Woensdag 27 mei 2020

Преузето ИН4С

Прочитајте и ово

Close
Back to top button
Close
Close