Први светски рат

Заборављени хероји албанске голготе

Спомен-костурница на острву Видо, у којој почивају јунаци страдали на Крфу након што су пешке прешли Албанију у Првом светском рату и која је симбол српске голготе, ни сто година од невиђене трагедије једног народа није завршена!

Држава Србија ниједном није ни помислила да направи статуе два српска војника који би требало да стоје на улазу у маузолеј и симболично чувају ратнике чији су остаци у спомен-костурници и хиљаде оних који су покој нашли у „плавој гробници“ на дну Јонског мора.

Пројекат за спомен-костурницу израдио је чувени архитекта Николај Краснов, а градња је почела 1939. Иако ју је зауставио Други светски рат, потоњих 70 година мира није било довољно Србији да се бар завршетком тог споменика одужи славним прецима.

Стопирао је рат

– Кад је реч о две статуе које су биле предвиђене пројектом Републичког завода за заштиту споменика културе, са израдом се стало због недостатка новца и финансијске кризе, али кад држава буде могла да одвоји финансијска средства, пројекат постављања статуа биће реализован – речено је Куриру у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које нас је за све остало упутило на Завод.

golgota-1Висина 3,5 метара

Да држави ниједном није ни пало на памет, а камоли да је покушала да изради и постави те две статуе, јасно је из одговора Завода.
– Јула 2009. обрадио нам се Драгољуб Јуришић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918, тражећи издавање конзерваторских услова за постављање скулптура, чију израду и постављање би финансирао спонзор твог друштва – кажу у Заводу на наше питање да ли је и када било иницијативе да спомен-костурница буде завршена.

Потенцијални инвеститор је предложио да висина скулптуре буде 1,85 метара, а Завод је, на основу закључака Комисије у области заштите културних добара од изузетног значаја и добара српског порекла у иностранству Министарства културе, донео решење да она треба да буде 3,5 метара, како је и пројектовао Краснов. Јуришић им се више није обраћао.

Оригинални пројекат: две статуе 200.000 евра 

Инвеститор је проценио да би статуа војника од 3,5 метара коштала око 100.000 евра, колико и две од по 1,85 – рекао је за Курир Драгољуб Јуришић, председник Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918, док у Заводу наводе да нису одређивали колико би све коштало јер поступак те 2009. није настављен.

Извор: Курир

Преузето Магацин

Back to top button