Срби ХрватскеВидеоДруги светски рат

ВИДЕО: Филм „Пакао Независне Државе Хрватске“

Документарни филм „Пакао Независне Државне Хрватске“, снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, доступан је и на сервису You Tube.

Овај документарац садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог свјетског рата.

Taj важан филм режирао је Драган Ћирјанић. Сценариста, в.д. директора Музеја Проф. др Вељко Ђурић Мишина, објашњава да је филм, који траје 88 минута, подијељен у два дијела – први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске дјеце у усташким логорима и акцији Диане Будисављевић како би их спасла.

– Филм приказује историјат идеје о фалсификатима хрватске повијести на основу српске историје – оцјењује Ђурић. – На посебан начин даје неке нове чињенице о страдању Срба у НДХ, документујући до сада непознатим снимцима, фотографијама и списима. О овој теми први пут је снимљен филм без идеологије и примјеса братства и јединства.

Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до злочина НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Разрађене су теме: Априлски рат 1941. године, распад Краљевине Југославије, проглашење НДХ, сабирни и концентрациони логори…

Филм је емитован и на јавном сервису Србије.

Документарни филм ПАКАО НДХ II ДЕО – Музеј жртава геноцида

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button