ВидеоЂорђе БојанићКошаре

Ускоро документарни филм ,,КОШАРЕ”

У режији Ђорђа Бојанића и ђакона Дејана Јовановића. Наратор Бошко Козарски.

Овај кратак документарни филм (20 минута) приказаће суштину и значај ове битке и јунака, и неће улазити у детаље битке. Намењен је ђацима у циљу да им приближи ово јунаштво и значај битке на Кошару.

У филму ће  говорити херој са Кошара Дарко Анђелковић.

Чућете и казивања  и песму о хероју са Кошара Ивану Васојевићу Јагуару коју казује његов брат др Данило Васојевић.

Иван Васојевић звани Јагуар, био је водник Војске Југославије. Погинуо је у бици на Кошарама 11. априла 1999. године на Васкрс. Тог дана на Васкрс су погинули и Предраг Богосављевић, Миленко Божић, Дарко Бјелобрк и пас мајор Лестер. Два дана пре његове смрти 9. априла 1999. Иван са своја 12 војника  бранио  је гранични камен Ц 3/6. у борби са албанским терористима. То је била борба 12 српских јунака на 300 терориста.

Водник Иван Васојевић постхумно је одликован Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

 

Кошаре и Паштрик, су српски Термопили. То је и највећа битка у новијој српској историји, место на којем се бранио опстанак Србије.

Битно је да се Српство буди и да се неда да та деца војници оду у заборав сви који су живот дали за нашу отаџбину Србију!

О бици за Кошаре се много прича а премало зна.

Најтежи и најсуровији део ове границе, биле су планине које сви балкански народи називају проклетим планинама, или Проклетијама. Управо на овом месту, на Јуничкој планини налази се караула Кошаре, смештена између Пећи и Ђаковице, на само 200 м од државне границе са Републиком Албанијом.

Ни корак назад! Нема повлачења! – једина је команда која је 1999. године на државној граници са Албанијом била сувишна…

То сви морамо да знамо, наглашава Ђорђе Бојанић.

Ово ће бити кратка прича и поносна.

Кошаре су херојски подвиг припадника Војске Југославије који су зауставили копнену агресију на нашу земљу 1999.године, а већина бораца били су деца која су у том  времену служила војни рок. Ти јунаци одолели су нападима далеко бројнијег и технолошки развијенијег непријатеља, натеравши га да потражи решење завршетка агресије у потписивању мировног споразума. Тако да је са Кошара и Паштрика проистекла резолуција 1244 Савета Безбедности УН на основу које и данас Косово и Метохија су саставни део Републике Србије. Народно предање је већ препознало у борбама на Кошарама и Паштрику, символ отпора СР Југославије новој светској Тиранији. Што је изнедрило родољубиве песме „Јунаци са Кошара“, „Вила са Кошара“ и друге.

Ове године у Храма Светог Василија Острошког  у Нишу,  на годишњицу почетка НАТО агресије на Србију 24. марта, бити откривена јединствена спомен-крипта новим косовским јунацима. У спомен-крипти уклесана су имена свих српских ратника који су положили животе на олтар отаџбине бранећи српску духовну и националну колијевку – Косово и Метохију од 1998. до 2003. Осликавање у Храму раде руски фрескосликари.

Вечна Слава Херојима са Кошара и Паштрика!

Живе Поштујмо, Мртве Не Заборавимо!

*Филм је рађен без икаквих донација и финансија, рађен је из душе и срца и љубви према отаџбини Србији. Филм није профитабилан. Биће приказан преко јутјуба.

Ускоро документарни филм ,,КОШАРЕ"

Приредио, Ђорђе Бојанић уредник сајта Српска историја

Back to top button