Новости – ДешавањаСрби Хрватске

Трагедија којом се злочинци поносе: Дан када су Хрвати протерали 15.000 Срба

Ове године обележава се 21. годишњица од страдања Срба у Западној Славонији у хрватској војној акцији „Бљесак“. Хрватски генерали коју су руководили акцијама „Бљесак“ и „Олуја“, Анте Готовина и Младен Маркач, били су првом пресудом Хашког трибунала проглашени кривим за злочине почињене у Западној Славонији и Книнској Крајини. Међутим, они су срамном другостепеном пресудом ослобођени сваке одговорности.

После „Бљеска“ услиједила је акција „Олуја“ у којој је протерано више од 200.000 Срба.
Хрватске војне, паравојне и полицијске снаге под руководством Фрање Туђмана 1. маја 1995. године спровеле су акцију етничког чишћења на територији Западне Славоније, која је била у саставу тадашње Републике Српске Крајине и налазила се под заштитом УН.

На тужном путу смрти према Републици Српској, хрватске снаге гранатирале су избјегличке колоне и засипале их авионским бомбама, младо и старо, жене и дјеца убијани су свим расположивим средствима. Рањеници су гажени тенковима, стрељани, клани ножевима а послије масакра, хрватске јединице уклониле су тијела побијених багерима и опрале пут шмрковима ватрогасних кола.

За само 36 часова протјерано је око 15.000 Срба, 283 их је убијено или нестало, међу којима 57 жена и деветоро дјеце.

Поводом ове годишњице у цркви Светог Марка у Београду у петак ће бити служен парастос. Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“ наводи се да ће вјерски обред, који је до сада увјек био одржаван 1. маја – на дан масовног прогона и убиства западнославонских Срба бити уприличен раније због Васкрса, који ове године пада на тај дан. Парастос ће почети у 11.00 часова.

Извор: ИН4С

Преузето Магацин

Back to top button