КарађорђевићиСредњовековни градови

ТАЈНЕ СПОМЕНИКА НЕЗНАНОМ ЈУНАКУ

Наш народ добро зна где се налази планина Авала и Споменик незнаном јунаку, али мало је оних који знају да се Авала до турског доба звала Жрнов и да је на истом месту, где се данас налази поменути споменик, налазила истоимена тврђава све док је краљ Александар Карађорђевић на пролеће 1934. године није срушио и на њеном месту дао да се подигне горостасни споменик.

Споменик незнаном јунаку на Авали

Наиме, Жрнов или Жрнован био је средњовековни град, браник Београда, једно од шест највећих утврђења у Србији. Не постоје поуздани подаци када је подигнут, али већина историчара верује да датира из времена деспота Стефана Лазаревића. Претпоставља се да је првобитно постојало утврђење које су изградили Римљани, а да су потом на истом месту Срби подигли утврђење како би се одбранили од Османлија. Током историје, око Жрнова су се водиле битке јер је био важна стратешка позиција с које је Београд, тадашњи Сингидунум, био под контролом.

p-042592973
„знак“ испред Споменика Незнаном Јунаку

То је све што се о том граду данас зна. Разлог томе је необична и скандалозна одлука краља Александра да све сравни са земљом и на том месту подигне грандиозан споменик с необичном посветом. Деценијама се полемише шта заиста представља „незнани јунак“ с обзиром на то да је у близини раније постојао истоимени споменик подигнут непознатом српском војнику чији су остаци однети у Бели Поток где се и данас у цркви чува крст.

Краљ присуствовао рушењу

Колико је краљу Александру ово био важан пројекат говори чињеница да је лично био присутан када су тврђаву дизали у ваздух, као и када је постављан камен темељац новог споменика.

С једне стране, многи верују да је тај назив употребљен како би се дао званичан смисао тајанственом споменику, накићеном бројним масонским симболима. Многи и данас верују да су краљ Александар и Иван Мештровић били масони.

povelja-avala

Потписана повеља смештена је затим у стаклени тубус заједно са сребрним чекићем и положена у темеље споменика.

479961_zrnovo-jutjub_fШта је нашем краљу било толико важно па је одлучио да уништи један од драгуља српске историје? Да ли је Споменик незнаном јунаку, у ствари, грандиозни масонски симбол изграђен из нама непознатих разлога, или је, како многи други верују, то била потврда привржености идеји уједињења, којом је краљ Александар Карађорђевић покушао да докаже своју оданост југословенству. Шта год да су били прави разлози, једно је неспорно: Срби су остали без Жрнова.

Преузето Вести

Back to top button