Ђорђе БојанићДруги светски рат

СВЕТОСАВСКИ КОНГРЕС – Алтернатива једне другачије Југославије

Приредио – Ђорђе Бојанић

Трагичне последице  АВНОЈ-евских одлука смо сви осетили. Оно што се не зна, што је намерно сакривено и заборављено , јесте да је постојала алтернатива једне другачије Југославије после рата. То је Резолуција Светосавског конгреса у селу Ба, изгласана јануара 1944. године.

Светосавски конгрес је одржан од 25. до 28. јануара 1944. године у присуству 274 делегата.. По политичким опредељењима ту је читав спектар, од левице (социјалдемократија), до деснице (демократе и радикали) .

Конгрес је отворио Драгиша Васић.

На Конгресу је створена Југословенска демократска заједница, призната је легитимност династије Карађорђевића, прокламовано је стварање Југославије као тројне федерације, осуђена је активност КПЈ.

Симптоматично је да прва реакција на Конгрес у селу Ба долази од Гестапоа. Они су после конгреса ухапсили око 800 предратних политичара и јавних радника, а преко плаката претили су свакоме ко буде сарађивао са Покретом  Драже Михаиловића.

Исти, чак и гори метод примениће комунисти према свакоме за кога се и посумњало да је близак идејама Светосавског конгреса.

Приредио – Ђорђе Бојанић

Back to top button