Бранко ДимескиИнтервју
АКТУЕЛНО

Сваке године уочи прославе Видовдана у Прилепцу родном месту Кнеза Лазара стоји као живи споменик подсећајући тако на дело и завет које је свети Кнез Лазар нама оставио

ЗА САЈТ СРПСКА ИСТОРИЈА ГОВОРИ ПОЗОРИШНИ ГЛУМАЦ И СЦЕНАРИСТА САША СТОЈАНОВИЋ

– Ваш живот у родном Гњилану обелижио је спорт али пре свега  ваш ангажман у позоришту. Кажите нам нешто више о вашем ангажовању у народном позоришту у Гњилану.

Позориштем сам почео да се бавим далеке 1981 године. Почео сам као суфлер у представи ,,Ожлалошћена породица” у којој су игрлали моји другари са којима сам касније наступао у многим представама.

Ране осамдесете памтим јер  сам тренирао џудо у реномирам џудо клубу Партизан из Гњилана међутим  тада сам заволео позориште где убрзо добијам своју прву улогу у позоришној  представи ,,Столица која се љуља” тако да од тада па све до данас  живот сам посветио  даскама које живот значе.

Колико сте позоришних представа одиграли?

Одиграо сам око 60 улога у  представама за децу и одрасле као и новогодишње игроказе.

Ви сте и режирали више позоришних представа за децу. Колико је захтевно радити са децом?

Режирао сам десетак дечјих представа, а написао сам и једну комедију ,,Није тешко бити фин” која је имала запажен успех код гледалаца. Са овом  представом смо  учествовали на ,,Федрасу” у малом Црнићу где смо добили две награде за лепршавост у игри и за најмлађег глумца. Радити са децом представља велико задовољство.

Које  улоге можете  посебо издвојити у вашој боготај позоришној каријери?

Све улоге које сам играо су ми драге, али ипак бих издвојио неке: Гане каранфил, Агатон Трбоња, Аца Семенка, Јеленче Порфирије, Бора Шнајдер.

Ви сте пре свега препознатљив у Косовском Поморављу, али и шире по улози Кнеза Лазара у позоришној представи Косовски Бој. Шта за вас представља ова улога?

Кнез Лазар кога играм од 1989 године  све до  данас, изводим одломак из представе на разним манифестацијама и скуповима. Сваке године уочи прославе  Видовдана у Прилипцу родном месту Кнеза Лазара стојим као живи споменик подсећајући тако на дело и завет које је свети Кнез Лазар нама оставља и на тај  начин подсећам генерације младих који опстају на овим просторима. Изузетно  ми је драго што ме људи прпознају по тој улози, што значи да сам на њих оставио добар утисак.

Где данас живите и који су ваши планови у будућности  када је позориште у питању?

Од протеривања из родног Гњилана преселио сам се у Великом Ропотову где  радим са децом. Режирам и глумим у више позоришних представа. Издвојио бих да у представама учуствују деца из Великог Ропотова, Ранилуга, Дреновца, Панчела, Томанца и Кормињана. Урадили смо  неколико представа са којима смо гостовали широм Косова и Метохије као и у централној Србији.

Желим да истакнем да сам један од  покретача манифестације ,,Видовданске свечаности”, где припремам  културно уметнички програм са нашим глумцима а доводили смо у госте и професионалне глумце, естрадне уметнике, фолклорне ансамбле, ликовне уметнике, песнике, књижевнике, историчаре…

Желим да истакнам и то да све ово што радим и што сам урадио, велике заслуге има мој колега и пријатељ Цветко Станојевић који је нажалост недавно преминуо. Цветко ме је увео у свет глуме и са њим сам освојио многе награде на фестивалима.

Издвојио бих неке од награда, три пута смо били први у Малом Црнићу са представама; Српска драма, Хамлет од Доњо моравче, ,Дивље месо, у Цветковој његовој режији. Такође, бих издвојио и награде које сам добио и које ме обавезују да наставим са стваралачким радом. Златну значку Културно Просветне Заједнице Србије, Златну маску за улогу Јеленчета на савезном фестивалу у Врању и Златну плакету за животно дело коју су ми доделили моји Гњиланци у Београду.

Захвалио бих мојим колегама јер они су изврсни глумци и уметници с којима ћу надам се радити и у годинама које долазе и стварати још много позоришних представа.

Интервју водио: Бранко Димовић Димески

Српска историја

Back to top button