Занимљивости

СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ НИША ПОСЕТИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ

Говорећи о значају студентске посете Републици Српској један од организатора ове стручне екскурзије доц. др Дејан Антић за сајт Српска историја изјавио је да је главни мотив био упознавање будућих професора историје из Ниша, Лесковца, Прокупља  и других градова јужне Србије са тешком прошлошћу Срба на левој обали Дрине, са њиховим страдањима и вишевековном жртвом коју су подносили да би Република Српска данас живела.

У организацији Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу за студенте ове високошколске установе од 3. до 6. септембра 2021. године приређена је стручна екскурзија „Упознај Републику Српску“. Екскурзија је организована уз подршку декана Филозофског факултета у Источном Сарајеву, проф. др Драге Мастиловића, који је уједно био и домаћин студентске посете.

Група од 70 студената и три наставника и једног сарадника са Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу током тродневног боравка у Републици Српској обишла је бројне споменике, музеје и стратишта који сведоче о богатој и тешкој прошлости српског народа са леве обале Дрине.

 Првог дана посете студенти су обишли Андрићград, а потом су се бродовима низ реку Дрину упутили ка месту Стари Брод у коме се налази Спомен-музеј подигнут у знак сећања на 6.000 српских цивила који су у пролеће 1942. године страдали у великом усташком покољу. У присуству гостију из Ниша пред спомен обележјем у Старом Броду служен је парастост невино пострадалим Србима. Парастос је служио отац Драган Вукотић из Вишеграда који је по завршетку службе присутне студенте упознао са трагичном судбином српских жена, деце и стараца из Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова, Пала и Сарајева током Другог светског рата. По повратку из Старог Брода, за професоре Филозофског факултета из Ниша организован је пријем код начелника општине Вишеград, господина Младена Ђуревића.

 Након посете Вишеграду, нишки академци су продужили пут Романије где су посетили Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик на Сокоцу. На овом гробљу сахрањено је преко 1.000 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске који су током Одбрамбено-отаџбинског рата пострадали у борбама за слободу и независност Срба у Босни и Херцеговини. Делегација професора на челу са доц. др Дејаном Антићем положила је венац погинулим српским војницима испред централног крста на Малом Зејтинлику. У име општине Соколац студенте и професоре дочекао је и поздравио је начелник општине господин Милован Бјелица.

 У поподневним часовима 3. септембра 2021. године студенти из Ниша стигли су у Пале, некадашњу ратну престоницу Републике Српске, где су их организовано дочекале њихове колеге професори и студенти са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. У просторијама Филозофског факултета Пале организован је пријем и ручак за госте из Ниша, а скупу су се обратили декан Филозофског факултета Пале, проф. др Драга Мастиловић и управник департмана за историју Филозофског факултета у Нишу, проф. др Ирена Љубомировић.

 У суботу, 04. септембра 2021. године у раним јутарњим часовима студенти су обишли Стару цркву и Саборни храм у Сарајеву, а потом се долином Неретве упутили пут Мостара. У Мостару су посетили Саборну цркву Свете Тројице која је током 19. века важила за један од највиших и најлепших православних храмова на Балканском полуострву, и која је током рата 1992. године гранатирана, запаљена а одмах затим и минирана од стране јединица ХОС-а. У Мостару су студенти посетили и гробове српских великана Алексе Шантића и Светозара Ћоровића.

После Мостара студенти су продужили ка манастиру Житомислић који датира из 15. века и припада Епархији захумско-херцеговачкој и приморској СПЦ. Том приликом дочекао их је игуман манастира отац Данило Павловић који је госте упознао са историјом манастира, његовом богатом ризницом и библиотеком.

У суботу поподне студенти су обишли Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима, јаму Ржани До код Љубиња, Спомен костурницу у селу Величани у Поповом пољу и град Требиње.

Последњег дана стручне екскурзије студенти из Ниша присуствовали су Светој литургији у манастиру Тврдош и обишли су Град сунца код Требиња, Херцеговачку Грачаницу у којој се налази гроб Јована Дучића. Потом су обишли Корићку јаму код Билеће, а у вечерњим сатима у згради богословије „Св. Петра Дабробосанског“ у Фочи за госте из Ниша приређен је пријем и вечера. Вечерњом посетом Вишеграду стручна екскурзија студената Филозофског факултета у Нишу Републици Српској је завршена.

Говорећи о значају студентске посете Републици Српској један од организатора ове стручне екскурзије доц. др Дејан Антић за сајт Српска историја изјавио је да је главни мотив био упознавање будућих професора историје из Ниша, Лесковца, Прокупља  и других градова јужне Србије са тешком прошлошћу Срба на левој обали Дрине, са њиховим страдањима и вишевековном жртвом коју су подносили да би Република Српска данас живела. Други важан мотив јесте идеја о успостављању чвршћих академских веза између студената Филозофског факултета у Нишу и Филозофског факултета на Палама јер у томе између осталог лежи и кључ националног повезивања.

Млади људи су носиоци националних интеграција. Они су најбоља спона између Србије и Републике Српске. Неговањем културе сећања на целом српском етничком простору и повезивањем студената српских универзитета градимо национално јединство без којег нам нема будућности“ – нагласио је Антић.

СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ НИША ПОСЕТИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
доц. др Дејан Антић

Домаћин студентске посете Републици Српској, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, проф. др Драга Мастиловић је навео да је са колегама са Филозофског факултета из Ниша дошао на идеју о овој посети знајући да култура сећања код Срба има два велика недостатка – незнање и међусобно непознавање.

СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ФИЛОЗОФСКОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ НИША ПОСЕТИЛИ РЕПУБЛИКУ СРПСКУ
проф. др Драга Мастиловић

Из тога је проистекла идеја о оваквим посетама студената Српској и Србији, за које верујемо да ће постати традиционалне. Осети се велика сметња тим интегративним процесима српског националног корпуса, барем на том духовном и културном плану.  Деца из јужних српских крајева требају да сазнају нешто више о историји Срба на овим просторима и да се упознају са студентима у Источном Сарајеву, као што ће и студенти из Републике Српске посетити Ниш и југ Србије.”  – рекао је декан.

Фотографије; Александар Веселић

Приредила Српска историја

Back to top button