Ђорђе БојанићДруги светски ратСрби Хрватске

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА… Србомрзац Анте Старчевић

Приредио Ђорђе Бојанић

Анте Старчевић је рођен 1823. године у селу Житнику близу Госпића, од оца Хрвата и мајке Српкиње. Умро је у Загребу 1896. године. Студирао је филозофију и теолошки факултет три године. Докторирао је из филозофије. Своју странку је назвао Странка права. Чак је покушао да створи ”научну србофобију”. Као и немачки расисти, Словене је сматрао створеним за ”робове”, ”непријатељима цивилизације”, ”нижом расом”, док је реч Србин изводио од речи сужањ, ”сервус” – роб, или од речи свраб или сврабеж.

 

Старчевић је развио теорију по којој су Срби у Хрватској – православни Хрвати, босански муслимани – исламски Хрвати, а Словенци – алпски Хрвати. Старчевић је негирао постојање српског народа кроз историју, односно, укључивао га је у појам хрватског народа. Године 1851. осудио је употребу српског имена за народне песме које је издао Вук Караџић.

Такође, писао је да су Срби  све што имају украли од Хрвата: јунаке, династије, Косово, Марка Краљевића, Милоша Обилића. А нарочито Косово, на коме су се сви борили осим Срба. Према схватањина Старчевића, Немањићи су били ”прејасна херватска династија неманићах”, па је тако и цар Душан био последњи ”трак прејасне династије Неманићах”, док је Растко Немањић, у монаштву Сава, био ”Херват који је източену цркву херватски отцепио од патриарка цариградског’.

 

У другој половни XIX века у Хрватској се појавила расистичка теорија, чији је аутор био др Анте Старчевић, кога је хрватски књижевник Еуген Кумичић назвао Оцем Домовине и тај ласкави назив остао му је до дана данашњег.

По расистичкој теорији Срби су третирани као нижа бића. Познато је да расизам нема научну основу, а Хитлеров ”Мајн Кампф” (Моја борба) био је јеванђеље расизма.

Док је за Хрвате говорио да су иранског порекла, за Србе је тврдио да су ”нечиста пасмина” и ”смеће народа” сачињено, углавном, од разних балканских ”отпадака”.

 

Уместо термина раса Старчевић употрбљава термин пасмина.

Поглавник Анте Павелић је истакао да је цело старчевићанство, као ”наука”’и идеологија, уграђено у усташтво. Преузете су идеје о хрватској државности, пореклу Срба и Хрвата.

Анте Старчевић је својим схватањима и идеологијом имао велики утицај на Анту Павелића и његове усташе, који су убили око милион Срба у НДХ, знатно више него што су Турци урадили за 500 година. Поглавник Павелић

је изјавио 1942. године у Загребу:  ”Ја вам кажем, да није било Анте Старчевића, не би било данас хрватске државе.”

Шта су славосерби по Старчевићу? Они су ”лупештина, коју још на овоме свету чека секира”. ”Славосерби су смеће народа… Та пасмина  треба да буде из народа истребљена”.

 

Оно што нису могли учинити Турци за 500 година сечама, дављењима, набијањима на колац, Старчевић врши једним потезом пера. Оно што је Старчевић урадио са Србима на хартији, на жалост, Павелић и његове усташе су урадиле Србима за време НДХ 1941–1945. године.

Мржња кроз изјаве водећих усташа

Када је под заштитом немачког оружја 10. априла 1941. године проглашена Независна Држава Хрватска, усташке звери су направиле паклени план о „дефинитивном решавању српског питања“ већ је био састављен, а одмах затим и озакоњен. Са колико је нагомилане мржње према „нижој раси“ припреман и извођен велики злочин, види се из сачуваних докумената и изјава водећих личности усташке државе, које су већ тада имале програмски карактер.

Анте Павелић, усташки поглавник: „Из слободне Независне Државе Хрватске биће искоријењен сав коров што га је туђинска душманска рука била посијала.“

Миле Будак, министар за наставу и богоштовје НДХ: „Један дио Срба ћемо побити, други раселити, а остале превести на католичку вјеру и тако претопити у Хрвате.“

Милован Жанић, усташки законодавац: „Ово има бити земља Хрвата и никога другог. И нема те методе коју ми нећемо као усташе употријебити да начинимо ову земљу збиља Хрватском и да је очистимо од Срба.“

Виктор Гутић, један од најистакнутијих представника НДХ у Босанској крајини, овако је говорио: „Ове српске цигане послаћемо у Србију, једне жељезницом, а друге Савом без лађа. Непожељни елементи биће искоријењени тако да ће им се затрти сваки траг и једино што ће остати биће зло сјећање на њих. Сву српску гамад од 15 година па навише ми ћемо поубијати, а њихову дјецу смјестити у клостере и од њих ће бити добри католици.“

Дионизије Јуричевић, усташа и свештеник у Павелићевом и Артуковићевом верском одсеку: „У овој земљи не може нико да живи осим Хрвата, а ко неће да се покрсти ми знадемо куда ћемо с њим. Данас није грехота убити и мало дијете које смета усташком покрету. Немојте мислити што сам свећеник да не могу узети стројницу у своје руке и таманити све до колијевке, све оно што је против усташке власти и државе.“

Приредио Ђорђе Бојанић

Back to top button