Срби Босне и ХерцеговинеСрби Хрватске

Стари Брод на Дрини: Камен-темељац за музеј посвећен српском страдању (ВИДЕО)

У спомен-комплексу у Старом Броду на Дрини положен је камен-темељац за музеј. Биће посвећен страдању српског народа 1942, када је усташка Црна легија под командом Јуре Францетиће, звјерски убила више од 6.000 Срба Подриња и Романијског платоа.

Након подизања крста 2008. и освећења Спомен капеле 2014, јавила се потреба за изградњу музеја који ће подсјећати на голготу и усташки злочин над српском нејачи, на празник Младенце ’42.

Музејска поставка је спремна.

– На поставци смо радили осам година. Завршена је прошле године, и у њој ће бити приказани документи, слике са стратишта од Сарајева до Старог Брода које смо могли да документујемо, каже свештеник, Драган Вукотић.

– Спомен-комплекс треба да свејдочи свима који не вјерују да су Срби страдиали, и који не желе да виде. Ово је доказ да се од тога не може побјећи и овдје ће бити докази који ће увјерити свакога колико су Срби страдали вјековима на овим просторима, наводи Младен Грујичић, начелник општине Сребреница.

Србе на овим просторима повезује и Дрина. Договорена је изградња пристаништа за скелу, која ће у Старом Броду повезати села вишеградске и рогатичке општине

– Скела ће моћи да превезе једам мањи камион или путничко возило, тако да ћемо морати приступити и обнови три километра пута од насеља Прелово до десне обале Дрине, додаје Грујичић.

Милорад Јагодић, начелник општине Рогатица, истиче да је то нешто што је планирано и што је потребно да се заокружи планирани посао на овом подручју.

Олакшаће то и долазак свима, који желе да се поколоне сјенима старобродских мученика.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Преузето ЈАДОВНО

Back to top button