МанастириЗанимљивости

Српска светиња направљена од оружја и муниције

Најстарију српску цркву која има болну историју красе лустери направљени од пушчаних и пиштољских метака, топовске муниције, српских официрских сабљи и делова војничких сандука.

Некада барутни магацин, Црква Ружица, најстарија светиња у Београду и најинтересантнија богомоља, има уникатне лустере.

Ови магични лустери – Полијелеј привлаче посебну пажњу цркве, која се “крије” у зидинама Калемгдана, направљени су од пушчаних и пиштољских метака, српских официрских сабљи, топовске муниције и делова војничких сандука.

Дело је стручњака некадашњег Војног завода из Крагујевца.

Изглед и значење ових лустера више пута су погрешно тумачени, међутим, њихова симболика је искључиво везана за Први светски рат.

Полијелеј означава “светла са пуно уља”, а то нас враћа на симболику кандила – објашњава отац Душко.

Кандило палимо ради свог молитвеног и духовног узношаја. Та светлост и молитвене сузе које стално капљу на оружје потребни су да светле са поруком да више никад не буде таквог безумља какав је био Први светски рат – својевремено је медијима објаснио један од старешина цркве Ружице, отац Душко Јовичић.

Откуд баш да лустер буде од метака и друге муниције?

Богородичина црква Ружица, наиме, у 18. веку била је барутни магацин, који је од 1867. до 1869. године претворен у војну цркву.

Порушена је током Првог светског рата, а обнова је завршена 11. октобра 1925. године. Приликом ове обнове направљене су и две статуе, које су изливене од топовских чаура.

Једна представља копљаника цара Душана, а друга пешадинца из Балканских ратова.  Све до данас, историја није успела да пружи одговоре на питање ко је и када саградио цркву Ружицу.

Извор: Телеграф, Вести

Преузето Магацин

Back to top button