Срби и Руси

Срби су 17 година једини на свету бранили православље док нису пробудили успавану Русију

Срби не треба да се стиде своје историје и својих поступака од 90-тих година XX века до првих 10 година XXI века, јер су једини народ на свету који се супротставио насиљу, безакоњу и покушају владања светом из једног центра“, поручила је руски академик Јелена Гускова.

«Управо је Србија 17 година бранила границе православлја и словенства пружајући могућност успореном медведу, као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружању отпора негативним појавама», рекла је Гускова на промоцији својих књига „Косово и Метохија, рат и услови мира“ и „Балкански путеви и сумануто раскршће“ у Руском дому у Београду.

Она је истакла да су се управо у годинама кризе исполјиле све основне црте српског карактера, међу којима су хуманост, племенитост, идеализам, бескомпромисност, част, храброст, хероизам, тежња ка слободи, солидарност и животна снага у условима сиромаштва и несреће.

Професор Урош Шуваковић на промоцији је рекао да је Гускова у својој књизи дала научно сагледавање балканског простора, између осталог, на основу руске архивске грађе од почетака косовске кризе све до бриселског споразума Београда и Приштине и да она објективно сведочи о југословенској и српској историји и злочинима НАТО.

Генерал Радован Радиновић оценио је да је узрок НАТО агресије била дуготрајна сведимензионална агресија НАТО према Југославији, која је почела крајем 1980-тих година у страственом антисрпском пројекту, који се зове разбијање Југославије

«Агресија је била мотивисана искључиво геополитичким разлозима – требало је рашчистити терен за наступање на исток и инсталирање новог светског поретка», заклјучио је генерал Радиновић.

“Черномирдин издајник“

Учесници скупа су се осврнули и на улогу руског мировног посредника за окончање бомардовања – Виктора Черномирдина. Њега је Гускова назвала издајником, који је издао и наређења руског председника Бориса Јелцина, који је, како је истакла, тражио да прво престане бомбардовање СР Југославије 1999. године, а затим да се преговара.

Гускова је навела да је током истраживања дошла до података који сведоче да је Черномирдин потпуно прихватио план САД, зато што му је амерички председник Бил Клинтон обећао да ће постати председник Русије.

Преузето ВАСЕЉЕНСКА

Back to top button