Други светски ратНовости – Дешавања

Протесна нота Хрватској: Република Србија је ужаснута рехабилитацијом нацистичке усташке НДХ

Министарство спољних послова Србије уручило је данас протестну ноту амбасадору Хрватске у Београду Гордану Маркотићу, којом најоштрије протестује због поништавања осуђујуће пресуде изречене против Алојзија Степинца, коју сматра рехабилитацијом фашизма и усташке НДХ.

У ноти, Министарство спољних послова подсјећа да УН и ЕУ изричито забрањују рестаурацију фашизма и фашисоидних идеологија.

У протестној ноти се каже:

„Република Србија је ужаснута рехабилитацијом нацистичке усташке НДХ. Степинчеве ријечи на Ускрс 1941. године да је ‘НДХ створена Божијом милошћу, мудрим и пожртвованим радом Поглавника (Павелића) и усташког покрета те вољом наших савезника (Хитлера и Мусолинија)’, као и да је ‘НДХ најзнаменитији догађај у животу хрватског народа’, најбоље говоре и о Степинцу и о онима који га рехабилитују.

Влада Републике Хрватске и хрватски државни органи, својим јавним наступима и саопштењима, као и одлуком о поништењу пресуде надбискупу Степинцу, коју је директор Центра „Симон Визентал“ из Јерусалима Ефраим Зуроф назвао срамном, дају директну подршку оним снагама у Хрватској, које су против помирења и стабилности у региону, и које заступају погледе на свијет супротне основним цивилизацијским тековинама, као и темељима на којима су успостављене УН и ЕУ.

Рехабилитација викара геноцидног режима НДХ, чији су „свештеници“ и „часне сестре“ били команданти концентрационих логора Јасеновац и Јастребарско, а који је на суђењу послије Другог светског рата цинично бранио насилно превођење више од 200.000 Срба из Хрватске у католичанство ријечима да „није ријеч о покрштавању, већ о вјерском прелазу“, ствара климу и расположење који резултирају нападима на Србе и графитима попут оних у СПЦ у Рајевом селу код Гуње („ово је НДХ“, „метак у лубању, то је најбоље Србину“ и сл.).

jasenovac11 Протесна нота Хрватској: Република Србија је ужаснута рехабилитацијом нацистичке усташке НДХ

Министарство спољних послова Републике Србије изражава забринутост због антисрпског расположења које је присутно у Републици Хрватској и посљедњих година се несметано развија са јасном тенденцијом ескалације.

О томе говори и велики број етнички мотивисаних инцидената у којима су жртве Срби. Само у овој години у Републици Хрватској је регистровано већ 26 инцидената и случајева говора мржње према Србима.

Министарство спољних послова Републике Србије сматра да је за то одговорна држава Хрватска која не кажњава починиоце инцидената, не излаже их јавној осуди, нити испољава потребну бригу према жртвама. Посебну забринутост Министарство спољних послова Републике Србије изражава због толеранције и некажњавања особа које континуирано у јавности афирмишу усташки поздрав ‘За дом спремни’.

Република Србија сматра да добросусједски односи са Републиком Хрватском треба да се развијају на поштовању темеља и тековина антифашистичке Европе, насталих послије Другог свјетског рата, који су уграђени у европске интеграционе документе.

Република Србија се противи и увијек ће се противити друштвеним покретима и појавама који глорификују и користе симболе по којима су карактеристични нацизам и фашизам, а који су од стране народа посвећених слободи и антифашизму побијеђени 9. маја 1945. године“, каже се у протестној ноти коју је Србија упутила Хрватској.

Пеузето ИН4С

Back to top button