ЗанимљивостиНовости – Дешавања

Проф. др Србољуб Живановић – РЕАГОВАЊЕ на изјаву патријарха Иринеја о ОЛУЈИ

Њ.Светост патријарх српски Иринеј је у својој проповеди испред цркве Св. Апостола Ћирила и Методија у Бусију код Београда, на централној манифестацији поводом сећања на прогон Срба из Хрватске приликом акције „Олуја“, навео да је Хрватска била једина земља у свету која је имала логор за истребљење мале деце, у коме је страдало преко 21.000 малишана. То није сасвим тачно.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу је утврдила да је страдало само у хрватским јасеновачким логорима 110.000 деце испод 14 година старости, а нису страдала само српска деца, већ и Јевреји и Роми. Бројка од 21.000 страдале деце односи се само на децу са Козаре коју је пописао Драгоје Лукић, који је томе попису посветио свој живот. Међународна комисија за истину о Јасеновцу жели да укаже г. Иринеју на чињеницу да прогон православних Срба у Хрватској и Босни и Херцеговини није почео у НДХ-а и Јасеновцу, већ вековима раније у организацији Римокатоличке „цркве“. Тај прогон је био застрашујући пред почетак и у току Првог светског рата, па стављен је у НДХ-а и достигао врхунац у акцијама „Бљесак“ и „Олуја“ и другим. За време комунистичке диктатуре у Југославији насилно је пресељавано српско становништво из Хрватске и Босне и Херцеговине са циљем да се генетски и економски ослаби српски живаљ у крајевима који се граниче са Хрватима.

Геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима који су починили Хрвати током Другог светског рата и после, који се наставио у акцији „Олуја“ и који даље траје у садашњој Републици Хрватској је страшно зло које не може никако да опрашта СПЦ ни њен патријарх, већ само кајање римокатоличких злочинаца, после молитви Господу за опроштај грехова.

Међународна комисија за истину о Јасеновцу била је приморана да реагује на говор патријарха СПЦ у Бусињу и да укаже на чињенице ради поштовања истине о страдању Срба, Јевреја и Рома од стране римокатолика Хрвата.

Проф. др Србољуб Живановић,

Председник Међународне комисије за истину о Јасеновцу,

Лондон, Велика Британија

Back to top button