Историјске личности

Последњи дан снимања филма о Милунки Савић: „Оно мало части”

Име филма „Оно мало части“ упућује на сраман однос који је српска јавност имала према Милунки Савић – жени са највише одликовања у историји ратовања. „Оно мало части” је први играни филм о нашој хероини.

Редитељ филма Филип Чоловић по завршетку снимања каже за Вечерње новости да је задовољан. Баш као и глумци Љиљана Благојевић, Миодраг Крстовић и Никола Ракочевић, који играју главне улоге. Остварење снимљено за само 12 дана, изискивало је напоран темпо рада.

“РТС је пре неколико година узела сценарио ‘Легија части’ од Братислава Петковића, по ком је играна представа у ‘Гаражи’, а ја сам га адаптирао. Сматрам да Милунка заслужује филм. Сама чињеница да ју је Петковић сместио у 1955. говори о другачијој визури, која ме је инспирисала на нову причу. Зато је радња паралелна. У филму видимо где је завршила Савићева. Као чистачица у кафани на лошем гласу, и долазак Никите Хрушчова. Пратимо радњу која је извођена у представи, сусрет сабораца из Првог светског рата, а ја сам убацио причу из 21. века, направивши сагу о нашим борцима и показавши да се ништа није променило. Прошли век нам је протекао у ратовима, зато није случајност што моја драма почиње прологом да Србија никад није објавила имена својих жртава, нити их је пописала. Кроз такав однос видимо и однос према људима.”

Љиљана Благојевић у филму игра улогу Милунке.

“У мојим је годинама, још радно способна. Као удовица допуњавала је бедну пензију да би децу извела на прави пут. У младости сам играла Милунку у Народном позоришту, а сад сам заокружила њен живот. Постоје победници у рату, али и у миру. Она није била ниједно. Напротив, живот се с њом поиграо. И то што смо филм снимили за 12 дана је неуобичајено. Још један Милункин подвиг. У рангу мушкараца била је једна од најбољих у рату, а после се показало да се, нажалост, родољубље не исплати. Ишла је срцем, никад главом. А срце није мудро слушати, што храбри често и не раде. Мудри су они који покупе заслуге за оно за шта су се храбри борили. То је наш однос према нама самима. Да је Францускиња, Милунка би била филмска јунакиња, а ми смо је се тек сад сетили. Мало је филмова о Првом светском рату, о балканским да не говоримо. То је период који је потиснут и заборављен. Прављени су само партизански филмови, нека врста наших каубојаца.”

Премијера филма „Оно мало части” заказана је за јесен, а очекује велику пажњу јавности коју је заслужила и никада примила наша највећа хероина Милунка Савић.

Извор: ИН4С

Back to top button