НемањићиПравославље

ПАТРИЈАРХ: Питање, којим бисмо данас језиком говорили, да није било Цркве

Озбиљан проблем за нас, и то треба да схвате они који силом управљају светом, био је да Пећка патријаршија припадне другим народима, нагласио је патријарх српски Иринеј на скупу посвећеном великом јубилеју, осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Петодневни међународни научни скуп посвећен великом јубилеју, осам векова аутокефалности Српске православне цркве, свечано је отворен на Православном богословском факултету у Београду. Стицање аутокефалности српске цркве 1219. године, један је од највећих догађаја српске историје, подједнако важан и за цркву и за народ, речено је на отварању скупа.

Поздрављајући његове учеснике, патријарх српски Иринеј подсетио је да је српска црква стекла самосталност благодарећи личности Светог Саве, пре свега његовој духовној и моралној снази, али да је велику улогу имао и његов отац Стефан Немања, Свети Симеон, којег је поглавар СПЦ назвао једним од водећих државника свог времена.

– Није било лако добити аутокефалност и Свети Сава је дуго радио на томе, а желео је да црква буде основана у народу и из народа. Успео је да стекне самосталност цркве на најгенијалнији начин, онај који је близак јеванђеоском, без борбе и крви, како су неки народи касније стицали аутокефалност. До тада је наш духовни центар био Цариград, одатле су нам стизали епископи и свештеници. После Светог Саве духовно седиште српске цркве је у Жичи и Пећкој патријаршији и Богу хвала они су се одржали до данашњих дана. Међутим, сада смо у посебном искушењу да наш духовни центар Пећка патријаршија не буде у границама остатка државе. То је озбиљно питање за нас и то треба да схвате они који силом управљају светом с обзиром на то да би био огроман проблем да Пећка патријаршија припадне другим народима – рекао је патријарх српски Иринеј.

Како је додао, питање је којим бисмо данас језиком говорили и да ли бисмо као народ постојали да није било цркве, која је када су нестали цареви, владари и велможе, била уз народ и то у дугачком периоду од 500 година ропства.

Читава наредна година за СПЦ биће у знаку обележавања осам векова аутокефалије, а како је нагласио проф. др Владимир Костић, председник Српске академије наука и уметности, САНУ ће у границама својих способности умети да се придружи СПЦ у обележавању јубилеја.

– Ово је прослава не само цркве, већ свих нас, а црква је у појединим периодима наше историје била једина институција око које се кристалисала свест и идентитет нашег народа. У жељи да наши унуци стоје на овом месту за 201 годину и обележавају 1.000 година аутокефалности СПЦ, желимо да градимо однос искреног поштовања и разумевања и не верујте злим језицима који тврде супротно – рекао је проф. др Костић.

Окупљене је поздравила и ректорка Универзитета у Београду, проф. др Иванка Поповић која је нагласила да морамо да поштујемо и познајемо своју историју да би нас и други народи поштовали.

Свети Сава се залагао за јединство државе и цркве јер деоба ствара шизофрена стања опасна не само по вечно спасење једног народа, већ и по државу и историју, рекао је декан Православног богословског факултета, владика браничевски Игнатије.

– Такође, ваљало би подсетити и да је Свети Сава био за очување устројства православне цркве. Нису аутокефалне цркве одвојене свака за себе, већ су део једне, свете, саборне и апостолске цркве, па кроз аутокефалност чувамо и јединство са свим православним народима – казао је владика браничевски Игнатије.

Међународни научни скуп „Осам векова аутокефалије Српске православне цркве (1219–2019)”, чији је домаћин Богословски факултет, одржава се под покровитељством Светог архијерејског Синода, а у њему учествује више од стотину истакнутих домаћих и иностраних истраживача.

Извор: politika.rs

Преузето СРБИН.ИНФО

Back to top button