Први светски ратСрби Црне Горе

После 102 године откривена НАЈВЕЋА ТАЈНА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

Моји Црногорци већ су спремни на граници, да гину у одбрани наше независности. Живио, мој мили унуче, на радост твојега драгога оца и моју – написао је црногорски краљ српском принцу уочи Првог светског рата.

Историјски позната чињеница је да је Краљевина Црна Гора на почетку Првог светског рата стала уз Србију. Али мало су позната два телеграма која су краљ Никола Петровић и престолонаследник Александар Карађорђевић водили дан пре почетка овог светског сукоба. Та писма откривају још нешто.

Њих двојица учинили су све да се рат избегне, а када је схваћено да ће до њега ипак доћи, Никола И Петровић је позвао 25. јула (6. августа) 1914. своје сународнике и саборце у рат против Аустроугарске.

Петровић и Карађорђевић били су у родбинским везама – најстарија ћерка краља Николе је кнегиња Зорка, супруга краља Петра и мајка престолонаследника Александра. Управо због тога се српски принц обраћа са “драги деда” црногорском владару, преноси Дневно.

Напомињемо, ово је преписка само дан уочи избијања Првог светског рата и преносимо је у целости.

Регент Србије Александар Његовом величанству краљу Црне Горе – Цетиње 14/27. 7 1914. (телеграм)

“Покушали смо све могуће не би ли могли уштедити српском народу нове жртве и терете, али нисмо успели, јер је Аустроугарска тражила да принесемо на жртву драгу независност. Бог је ваљда тако хтео да српски народ још једном стави свој живот у одбрану целога српства.

Уверен сам да мој драги деда још јаче може да цени колико је био неоправдан захтев Аустроугарске, који је смишљен био да зада смртан удар сјајној будућности српског народа.

Испуњен сам великом радошћу кад сам сазнао, и ако у то нисам ни сумњао, да се Црна Гора солидарисала са Србијом у одбрани српскога народа.

Наредбу за мобилизацију целе српске војске издао сам.

Свемогући Бог и помоћ царске и моћне Русије биће на страни српске правде, а тако исто и јавно мнење цивилизоване Европе.”

Шаљем поздрав мојем мудром и драгом деди и храброј црногорској војсци. Александар.

Краљ Никола Петровић – Цетиње Његовом краљ. височанству насљеднику Александру – Београд 14/27. 7 1914. (телеграм)

“Понос српског племена није допустио да се иде даље у попуштању. Слатке су жртве које се подносе за правду и независност народну.

У име Божје, а уз помоћ наше вјековне заштитнице моћне Русије и симпатије цивилизованих народа, наш ће Српски Народ и из овога великог наметнутог му искушења победнички изаћи и обезбедити своју сјајну будућност.

Моји Црногорци већ су спремни на граници, да гину у одбрани наше независности. Живио, мој мили унуче, на радост твојега драгога оца и моју!

Живјела храбра српска војска! Живјело наше мило Српство! Твој ђед Никола”

Подсетимо, Црна гора је капитулирала 1916, а потом је краљ Никола напустио земљу, која је ослобођена тек после пробоја Солунског фронта у таласу кад је ослобођена и Србија (1918).

Преузето Telegraf.rs

Back to top button