Први светски рат

Обележавање века пробоја Солунског фронта у Битољу и на Кајмакчалану

Централно државно обележавање 100. годишњице пробоја Солунског фронта биће организовано 15. септембра у Битољу, и дан касније на Кајмакчалану, на врху планине Ниџе. Очекује се да ће присуствовати председник Србије Томислав Николић и домаћин, председник Македоније Ђорђе Иванов, као и представници дипломатског кора из земаља савезница у Првом светском рату.

У склопу обележавања великог јубилеја на високом државном нову, очекује се да ће председници Николић и Иванов положити венце на српском војничком гробљу у Битољу и испред спомен костурнице на Кајмакчалану на 2521. метру надморске висине, где почивају земни остаци погинулих ратниика у тешким операцијама пробоја Солунског фронта 1916. године.

У току су радови по пројекту Кајмакчалан, Конзерваторско‒рестаураторске санације објеката у споменичкој војној целини који су припремили стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе Србије, архитекта Алекса Цигановић и историчар Ненад Лајбеншпрегер.

Реализација пројекта, како је најављено, требало би да буде готова до 10. септембра.

Млади на стази јунака

Организација Србија за младе, поводом 100 година од једне од најзначајних битака српске војске, после напуштања отаџбине и повлачења преко Албаније позива на путовање до Кајмакчалана.

Освајамо Кајмачалан, који представља вечити споменик и Капију српске слободе, да одамо почаст дивјунацима, који су дали своје животе за ослобођење српске државе у Првом светском рату, наводи се у позиву Организације Србија за младе.

Извор: РТС

Преузео Магацин

Back to top button