Новости – ДешавањаЂорђе БојанићЗанимљивости

Нишки приватни музеј ”Сведоци векова” о коме се врло мало зна… а нуди много занимљивих поставки!

Први приватни музеј ”Сведоци векова” Нишлије Љубише Цветковића који скоро две деценије ствара од бетона фигуре историјских личности и рељефе српских манастира.

На жалост о овом музеју зна врло мали број људи… чија је то срамота, не бих да улазим у ту проблематику…

Љубиша је свој сан, да отвори први приватни музеј, после толико година труда, марљивог рада и без неке значајније помоћи са стране, на крају остварио. Жалосно је што за овакав труд и рад нема више слуха и пажње, као и помоћи.

У музеју су изложене скулптуре историјских личности које су обележиле српску, али и светску историју, као и скулптуре српских манастира – Милешеве, Грачанице, Пећке Патријаршије, Високих Дечана… као и скулптуре Светог цара Константина и царицу Јелену у природној величини, Веро Монтенегро, Кнежеву клетву, композиција Косовка девојка.

Дела Љубише Цветковића су спој скулптуре, сликарства, декоративне уметности и орнаментике… а све то краси духовност и родољубље.

14708362_828839950584748_815569788469815809_n
Ђорђе Бојанић и Љубиша Цветковић

Моја дела су специфична јер су израђена од бетона, материјала са којим се тешко ради. Управо због тога је било потребно више година да би дело настало, али ја сам стрпљив јер се труд на крају исплати. Намеравам да направим још пуно сличних дела и проширим музеј – каже Љубиша Цветковић.

Приредио Ђорђе Бојанић

Фотографије Ђорђе Бојанић

СРПСКА ИСТОРИЈА

Back to top button