Други светски рат

На данашњи дан савезничке бомбе сравниле Лесковац са земљом

Савезничко бомбардовање Лесковца почетком септембра 1944. године је део операције „Ратвик“ односно, “Недеља пацова”, коју су извели савезничко ваздухопловство и додељене јединице НОВЈ, са циљем да се униште виталне комуникације за повлачење немачких јединица (групе армија „Е“)

Разорно бомбардовање изведено је са око 28 америчких бомбардера «Б 29» у пратњи 20 ловаца. Тога дана на Лесковац је бачено 69 тона бомби.

Бомбардовање је започело око 12 часова, 6. септембра 1944. године (на дан рођења Краља Петра II)

Будући да је био рођендан Краља Петра, у Лесковцу је било много света. Број жртава, у Лесковцу је тада било око 28000 становника, (погинули и рањени), никад тачно није утврђен, а по проценама великог броја историчара креће се од 4000—7000.

Панорама Лесковца после бомбардовања 6. септебра 1944. године
Панорама Лесковца после бомбардовања 6. септебра 1944. године

Уништено је неколико квартова, порушено и уништено 1840 објеката (централно језгро града, Соколски дом, хотели..).

Према партизанским извештајима погинуло је 1000 грађана, 500 Немаца, 200 четника, 300 добровољаца.
Према четничким изворима 2000 мртвих и велики број рањених Лесковчана.

Постоје веродостојна документа која упућују на закључак да је лично Коча Поповић планирао бомбардовање Лесковаца и других градова јужне Србије, заједно са генералом Фицрој Меклејном. Меклејн се састао са Кочом Поповићем на планини Радан. Сумњу у сврсисходност ове акције, изнео је и сам генерал Фицрој Маклејн који је са оближњег брежуљка посматрао акцију.

Дошло се такође и до записа да је Коча Поповић тражио само бомбардовање рубних делова града, фабрике штофа и гуме. У рушевинама је, међутим, остао цео град.

Извор: srb.news-front

Преузето Магацин

Back to top button