Занимљивости

МОЈЕ “НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ” НА ФОНУ ЗЛАТНОГ ФАКСИМИЛА  МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА

Пише: Академик проф. Радмила Тонковић

МИРОСЛАВЉЕВО ЈЕВАНЂЕЉЕ  је кодекс, односно рукописна књига и један од најзначајнијих ћириличких споменика србске и јужнославенске, односно србско-славенске писмености из 12. века, први пут објављено 1186. године на изворном србском језику, а настало је у Рашкој.

Miroslavljevo jevandjelje i HEROINE 2

Ово је јединствена богослужбена књига, писана за Мирослава, брата жупана Стефана Немање, кнеза хумског за потребе његове задужбине цркве Светог Петра на Лиму.  Мирослављев ктиторски натпис на задужбини такође сведочи о развоју наше писмености. Текст се сврстава у најстарију славенску редакцију, писан на белом танком пергаменту и садржи 181 лист и оригинал се чува у Народном музеју у Београд, осим 166. странице, која се налази у Националној  библиотеци Русије у Санкт-Петербургу и најбоље је очуван фрагмент из целог Јеванђеља.

Miroslavljevo jevandjelje i HEROINE 4

Након изложбе у Музеју руске иконе у Москви, у својој галерији на Звездари  у Београду господин Вељко Топаловић, филантроп и издавач ове ЗЛАТНЕ књиге  је изложио Златни факсимил МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА у доиста импресивном амбијенту, са посебно значајним плакатима о путу – кретању овог важног историјског рукописа, као и са сажетим текстовима – изводима из ове најважније СРБСКЕ књиге, те мене и моју књигу НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА удостојио гостовања и промоције 77. по реду на фону ЗЛАТНОГ ЈЕВАНЂЕЉА, коју је за културни  магазин “Живот пуним плућима” снимила Марија-Викторија Живановић.

Miroslavljevo jevandjelje i HEROINE 1
Miroslavljevo jevandjelje i HEROINE 5
Back to top button