Срби Црне Горе

Митрополит Јоаникије: Усвојили су резолуцију о Сребреници, а где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика?

"Усвојили су резолуцију о Сребреници тако како су је усвојили. А где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика? " - казао је митрополит Јоаникије

Митрополит црногорско приморски Јоаникије служио је јутрос литургију у манастиру Стањевићи код Будве, гдје је прокоментарисао недавно усвојену Резолуцију о Сребреници у Скупштини Црне Горе.

“Усвојили су резолуцију о Сребреници тако како су је усвојили. А гдје је Јасеновац? Гдје је Јадовно? Гдје је Велика?”, запитао је митрополит Јоаникије у манастиру Стањевићима гдје је обиљежен Тројчиндан.

Митрополит Јоаникије је рекао да када су научници утврђивали појам геноцида међу осталим народима имали су у виду страдање српског народа и то баш у Јасеновцу.

“Кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици, тек од скоро, преко 70 година тај нацифашистички злочин и у Долима Пивским је потискиван и тјеран у заборав, а то је овдје у Црној Гори? Јесу ли икад осудили тај злочин, јесу ли дошли да се поклоне жртвама? Већина од њих нијесу. Претходници ових садашњих су потискивали у заборав, нити их има у уџбеницима, нити у историји Црне Горе, а нити их има у народном памћењу”, рекао је митрополит Јоаникије.

И упитао је посланике у Скупштини: “Усвојили су Резолуцију о Сребреници, а хоће ли усвојити Резолуцију о Јасеновцу? Јадовну? Коричкој јами? Хоће ли о злочинима СС дивизија у Пиви и у Велици? Кад је неко покренуо питање да се ти злочини осуде и да се покаже да су антифашисти?”

Такође је и додао да они који се хвале и који су се хвалили да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних дивизија, СС дивизије су биле геноцидне, никада нијесу осудили.

“Ово говоримо као народ, као људи и ово наши политичари треба да чују”, рекао је Митрополит након литургије у својој бесједи и додао:

“Хајде да будемо људи, да сједемо па да разговарамо и да видимо шта ћемо чинити и да видимо како ћемо помоћи народу, како ћемо помоћи држави, како ћемо ријешити унутрашње наше проблеме које нико други не може ријешити, а није ни поштени, није ни људски, ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и да успоставља ред, то је срамота и то је ко води данас народ, којима је народ повјерио ту дужност, требају да имају у виду”.

Митрополит је позвао политичаре који су тренутно на власти да се ослободе вишка страсти, вишка мржње, осуде и да као пристојни, цивилизовани и одговорни људи сједу и да разговарају и да се побрину о интересу народа, а не само о интересу својих странака и о своме личном интересу и о својој личној промоцији. И да нијесу ту постављени ради тога, него да помогну народу и да помогну својој отаџбини, да помогну Црној Гори.

Он је позвао вјерни народ испред манастира да се помоле за измирење и разум онима који данас воде Црну Гору и да нађу најбоље рјешење које ће народ подржати и које ће бити добро за цијелу Црну Гору.

Митрополит Јоаникије: Усвојили су резолуцију о Сребреници, а где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика?Како је најављено, након литургије у манастиру Стањевићи биће одржана духовна академија поводом 80 година од почетка новог страдања српског народа (1941 – 2021).

Подсјетимо, још крајем децембра прошле године ДФ је предложио Скупштини, на чијем је челу Алекса Бечић, да усвоји Резолуцију о геноциду у селу Велика, код Плава.

Митрополит Јоаникије: Усвојили су резолуцију о Сребреници, а где је Јасеновац? Где је Јадовно? Где је Велика?

У предлогу је, између осталог писало да општина Плав прогласи 28. јул Даном сјећања на жртве геноцида у овом селу.

– Скупштина констатује на основу бројних доказа и свједочанстава да стравични злочин који се догодио у селу Велика 28. јула 1944. године несумњиво представља геноцид, у којем је за кратко вријеме на монструозан начин убијена већина тадашњих житеља овог краја, недужних цивила, дјеце, жена, старих и немоћних лица – пише у резолуцији.

Подсјетимо, припадници дивизије „Принц Еуген“ 28. јула 1944. године убили су више од 600 житеља овог села.

НВО Kлуб Велика је прије пет година званично предао тадашњој Влади Црне Горе иницијативу за утврђивање пуне истине о геноциду, али су остали без одговора. Представници ове НВО тврде да је број убијених мјештана у овом селу био м,ного већи и да се још ради на прикупљању података.

Преузето ИН4С

Back to top button