ЗанимљивостиЂорђе Бојанић

КУЛТ ПЕТЛА У СРБА

Приредио Ђорђе Бојанић

Петао је био атрибут светога Саве, као што је орао атрибут Зевсов. У народној традицији се каже да је свети Сава увек носио уза се петла“ /Милан Ђ. Милићевић/

КУЛТ ПЕТЛА У СРБА

Свети Сава је очигледно, по суду наших предака, пренео на себе из српског паганства и функцију вучјег пастира. А она је временом прерасла у извесно путујуће божанство, у улогу исцелитеља и просветитеља, који уноси ред, мир, културу и благостање, па и светлост у српске колибе. Дубоко укорењена у српске предрасуде, паганска навика да се верује само у националног бога, знатно је допринела да свети Сава повремено и дискретно бива супституент и за самог Исуса.

За старе Србе петао и његово певање представљали су, на известан начин, временску границу. Делили су ноћ од дана. Претпостављало се да ноћу, пре него се огласе први петли, светом ходе и броде разне нечастиве силе: ђаволи, вампири, вештице, некрштенци, але и разна друга зла и опасна демонска бића. Петли су, значи, оглашавали нестанак демонских сила. Тек тада су људи могли да одахну, да изађу из својих кућа и колиба и започну своје дневне активности.

Петлово певање је небеског, божанског порекла по предању. Петли певају по божјој заповести (бог је наредио да анђели певају на небу, а петли на земљи) или по заповести белог петла са неба (краља свих петлова). Не треба заборавити ни веровање наших сељака у појединим регијама, да анђели ноћу долазе под крило заспалом петлу и буде га да песмом оглашава разна доба ноћи.

Наши су преци имали неограничено поверење у наднаравну снагу петла као заштитника. И бранили су се против урока и демонских опасности својим представама и веровањем у његову моћ.

КУЛТ ПЕТЛА У СРБА

Аутор овог прелепог дела (слике-уље на платну) је познати нишки сликар МИЛОВАН ПЕНКОВ . А по осликаним петловима је познат у свету, што му је и ужа специалност . Рођен је 24.08.1963. године, Средњу уметничку школу завршио је 1982.год. Смер индустријски дизајн. Пет година касније дипломирао на Академији ликовних уметности у Приштини, у класи Басаре, као вајар. Магистрирао је 2006. год. У Нишу.

Иза себе има 11 самосталних излозби и преко 80 ликовних колонија! Носилац је бројних награда и признања. Бави се графичким дизајном већ 20 година. Радио је као професор ликовне уметности у неколико средњих школа. Оснивач је академије уметности “Екоман” у Нису, где је једно време био декан. Као сликар припада експресионизму .

Приредио Ђорђе Бојанић

Back to top button