МанастириПравославље

КОМУНИСТИ ПРОТИВ МОШТАНИЦЕ: Народ је стао на страну манастира

На посебној мети дубичких комуниста налазио се манастир Моштаница који је обновљен 1949. године. Свега неколико мјесеци након обнове јеремонаху Дамаскину (Вечанском) нанесене су тешке физичке повреде. Љекари у Босанској Дубици установили су фрактуру лобање и потрес мозга.

Организован напад на манастир десио се четири године касније, уочи Преображења Господњег 1953. године. Комунисти су неколико дана, уочи Преображења, дијелили летке по селима у којима се народ опомињао и позивао да не иде тога дана на традиционални збор код манастира. У лецима се збор називао назадним и заосталим. Два дана прије збора, 17. августа, манастир је каменован, а сљедећег дана након одслуженог бденија, када се народ разишао, услиједио је напад на монахињу Гаврилу и црквењака Николу. Група комуниста покушала је да убије јеромонаха Дамаскина, који се успио сакрити у оближњи грм. Не нашавши га сав бијес су искалили на свештенику Светозару Лотини из Хрватске Дубице, којем су чупали браду и шишали косу, а затим су га претукли и полили нафтом. Лотина се потом босоног и наг запутио у Хрватску Дубицу, док су му поједини мјештани кријући се од комуниста помагали.

Након мучења свештеника Лотине нападачи су се вратили у манастир гдје су уништавали све што им је доспјело под руку. Поломили су крстове, исјекли епитрахиљ, поцијепали требник, уништили црквене књиге, исјекли су конопце са звоника, а цркву умазали мућковима. Међутим, оно што се десило сљедећег дана показало је да процес стварања новог идентитета, како су комунисти замислили, није текао према плану. Упркос нападу и лецима, хиљаде људи је дошло на Преображење. Кад су сазнали шта се догодило цијели дан су звонили, улазили у манастир и палили свеће, сакупљали поломљене ствари и чистили зидове што је био својеврстан тихи пркос властима у Дубици. По ријечима књижевника Рајка Крнете „народ је стао на страну манастира“.

Свега годину дана након напада на манастир Моштаницу, босанско-дубички комунисти су се у „Бањалучким новинама“ хвалили како су постигли значајан напредак у васпитању и образовању омладине. Лазо Крнета, секретар среског комитета Савеза комуниста Босанске Дубице, изјавио је да је остварен значајан културни напредак у Босанској Дубици, посебно код омладинаца који се сада окупљају око домова културе, а „врло мало или готово никако на црквеним зборовима“.

Из књиге Марка Јанковића „Дубички 20. вијек“, Бања Лука, 2018.

Преузето СРБИ У БИХ

Back to top button