Ђорђе БојанићСрби и Руси

Код нас Срба се мало зна да је у чувеној Бородинској бици у руској војсци учествовало и ратовало, ни мање ни више, него десет генерала Срба и далеко већи број команданата нижег ранга , подофицира и војника.

Приредио Ђорђе Бојанић

У саставу царске армије Императора Александра I, а под командом фелдмаршала Кутузова, били су:

најславнији, ђенерал пешадије Михаило А. Милорадовић, па онда, генерал Ђорђе Арсенијевић Емануил, генерал-поручник Јован Јегоровић Шевић, генерал-мајор Јован Степановић Адамовић, генерал-поручник и тајни савјетник Никола Богдановић Богданов, генерал поручник Никола Васиљевић Вујић, кавалеријски генерал, барон Илија Михајловић Дука, генерал-мајор, гроф Петар Ивановић Ивелић, генерал-мајор Абрам Петковић Ратков и генерал-ађутант Никола Ивановић де Прерадовић.

Од укупно 37 генерала руске војске у Бородинској бици!

404

Ђорђе Арсенијевић Емануел

411

Михаило А. Милорадовић

417

српски генерал, гроф, Петар Ивелић

438

Николај Васиљевић Вуић

439

барон, Илија Михаиловић Дука

422

Јован Шевић

415Међу Србима који су били на највишим положајима у руској држави и друштву, посебно истакнуто место заузима генерал Симеон Зорић. Он припада другој генерацији српских досељеника у Русију. Рођен је 1742. године, одрастао је у Русији, где је и похађао најпрестижније руске војне школе.

Унапређен је у чин генерала и постао је љубимац царице Катарине Велике, која се преко њега упознала са Србима и Србијом. Учествовао је у једногодишњем рату са Турцима, у коме се истакао храброшћу и вештином командовања. То га је препоручило за сам врх руске војне хијерархије.

Његов живот и дело сведоче да Срби у Русији нису заборављали своје порекло и да су несебично помагали свој завичај и отаџбину, материјално али и политички; својим огромним утицајем који су имали на руском двору за дуга времена.

Приредио Ђорђе Бојанић

Back to top button