Књига „СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20. ВЕКУ“ (ПАКЛЕНИ ВЕК ПО СРБЕ)

,,Ко жели да се жртве забораве, тај жели да се оне понове“

Књига је писана да продре у суштину СРПСКОГ СТРАДАЛАШТВА И ПАТЊЕ.
Ово сваки Србин мора да зна, на то нас обавезују убијени и измучени преци.
Овом историјском књигом проф. Бојанић свој српски народ чини бесмртним, упркос високо плаћеној цени, јер Србин може да буде срећан само када је здрав и слободан. У вечној тежњи ка слободи наш народ је трагично страдавао од памтивека и остао непокорен.
Књига је писана на 152 стране.
Издавач; Штампарија ,,СВЕН“ Ниш

ISBN-978-86-7746-825-5

Аутор је Ђорђе Бојанић, историчар и главни уредник сајта Српска историја (srpskistorija.com)

РЕЦЕНЗИЈУ ЗА КЊИГУ написала је академик Радмила Тонковић

Цена бесмртности и слободе је велика.

Овом историјском књигом  проф. Бојанић свој српски народ чини бесмртним, упркос високо плаћеној цени, јер Србин може да буде срећан само када је здрав и слободан. У вечној тежњи ка слободи наш народ је трагично страдавао од памтивека и остао непокорен. Књига на веома језгровит начин говори о 20. веку као врхунцу страдања и жртава српског народа, који је прошавши све патње и уништавања остао храбар, херојски, несаломив.

Иако разапињан, прогањан до истребљења и уништења, наш народ је попут феникса израњао из пепела и згаришта. Јасним и лапидарним језиком проф. Бојанић настоји да до танчина забележи голготу српског народа у савременом 20. веку, који је за цело човечанство обећавао нове технике, нове технологије и општи прогрес. Све то су силни и многобројни наши непријатељи опробали и применили управо  на српском народу с намером за његово истребљење, али примењујући и најпримитивнија а најубојитија оружја попут СРБОСЕКА – усташког ножа, који је био дужи и бржи чак и од Србинове поруке „Само ти дијете ради свој посао“. Дуго су нам о томе глупаци „мудровали“, јер су наши мудраци ћутали! И проговорио је професор  историје Ђорђе Бојанић на најважнијем српском трону. И хвала му! Хвала му на храбрости у име наше напаћене мајчице Србије, у име свих Срба из свих најсрпскијих земаља – Босне, Херцеговине, Српске Спарте – Црне Горе, српске Македоније, српског Приморја, Војводине, хвала му у име целокупног српског племена широм светских меридијана. Јер, свако доба има своје ратнике, а Бојанић је ратник са убојитим пером, чије се историјске истине највише плаше наши непријатељи.

Ипак, разапињање невиног доводи до његовог васкрсења, а то најмање схватају џелати нашег народа. Но, проф. Бојанић је то одлично схватио и решио да отргне од историјског заборава, највише зарад нових покољења.

Наши непријатељи су током целог 20. века имали мало или нимало душе и много прокламованих али погажених принципа и од нас отимали све – од територија до основног човековог права на живот, јер је лакше отети, него направити. Али, од смрти нико није побегао, а вечни живот чека само праведнике.

У овом релативно кратком и сажетом приказу библијског страдања Срба у 20. веку аутор је дао есенцијалан след историјских прилика у свету, са рефлексијом на српско питање. Оно ни данас у 21. веку није решено, јер је зло увек брже од добра, а човек је најчешће тиранин најбољима и одабранима у цивилизацији. Наши храбри преци су умели да се херојски одбране на најстрашнијим местима, те ми као њихови потомци морамо вратити отето за наше потомке и осветлати образ српског цара Душана, у чије златно доба су Срби били део европске аристократије. А Бог је човека створио да настави његово стварање света. Хвала Свевишњем што је Србима подарио великог родољуба и борца за истину – проф. Ђорђа Бојанића.

Академик и проф. Радмила Тонковић

Контакт за поруџбину;

мејл bojanic73@gmail.com

Вибер 0652061021

ПРЕДГОВОР

ДУГО ОЧЕКИВАНИ ЧАС ПСИХОЛОГИЈЕ И АНАТОМИЈЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ СВЕСТИ

Деценијама је један део српског мислећег народа очекивао овакав  несвакидашњи час психологије и анатомије српске националне свести. Час, који је непрестано био одлаган  због оних припадника српског рода који имају превише осетљив желудац. Све такве, претерано осетљиве Србе, позивам да  смогну снаге  и коначно се суоче са свим тегобама које су мучиле српску националну свест, посебно у 20. веку. Свесни смо, да је међу нама било тешко пронаћи правог „хирурга“ за овакав деликатан хируршки захват, јер многи тзв. врсни наши хирурзи били су деценијама ангажовани, чинило нам се,  на неким другим  изузетно тешким операцијама.

За очекивати је било, када се делокруг рада неких наших „хирурга“ смањио, да ће се овог тешког захвата латити неки искусни академик или титулирани професор. Пошто су претходно поменути затајили, тај задатак је храбро преузео на себе Ђорђе Бојанић, даровити професор историје у основној школи, историчар танане и мирисне косовско-метохијске душе, обдарен родним умљем, без страха да ће направити погрешан рез. Није се нимало уплашио. Напротив, био је потпуно спреман за овај час, јер је знао, да има најдрагоценије  асистенте: жарко српско родољубље, које је његова моћна и невидљива сила, а која је код њега покретач племенитих дела. Као ретко ко, Ђорђе има бескрајну  љубав духовног живота, која му је дубоко у срцу усађена.

Пристигао је наш неуморни Ђорђе у срца свих нас, својих верних пратилаца његовог изузетно драгоценог сајта“ СРПСКА ИСТОРИЈА“, још много раније пре овог чудесног часа. Пристигао је на нашу велику радост „путем којим се ређе иде“, путем званим ИСТИНА ,који многи „уважени“ празноборци годинама вешто заобилазе. Пристигао је с овог предугог пута, али нимало уморан, носећи прегршт недоумица у своме срцу и својој души, с вечитом жељом да их подели са свима нама, поштоваоцима његовог дела, преко ове своје потресне исповести, која је пред нама.

А, ми, његови верни пратиоци на овом путу, као и они којима је  одувек све било „равно до Косова“,  питамо ли се, попут њега, да ли смо „трагичан народ због своје неслоге“ ?

Питамо ли се, као што се он пита, „како да се поново окупимо и умножимо“јер „без уједињења смо лак плен“. И зашто, за разлику од њега, ћутимо због фалсификовања српске историје у уџбеницима за нашу  децу?

И зашто Србија и данас ћути и зашто смо пљунули на своје жртве и заборавили на бугарска зверства у СУРДУЛИЦИ, на одсечене главе српске нејачи, на обешене старе и нејаке у МАЧВИ,  на усташке кољаче – ЗВЕРИ У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ , и „СРБОСЈЕК“, специјално израђен у Немачкој за клање Срба у ЈАСЕНОВЦУ, ЈАДОВНУ, СТАРОЈ ГРАДИШКИ.., на старца ВУКАШИНА, на КОЗАРУ, на НАЦИСТИЧКО БОМБАРДОВАЊЕ  на  ВАСКРС 1941. године, на  САВЕЗНИЧКО БОМБАРДОВАЊЕ на ВАСКРС 1944. године, на НОВОСАДСКУ  РАЦИЈУ,  на БАЊИЦУ,  на  ЈАЈИНЦЕ, на ГОЛИ ОТОК, на КРИСТАЛНУ НОЋ У ЗАДРУ, на БРАТУНАЦ, на СРЕБРЕНИЦУ, на малу МИЛИЦУ РАКИЋ, на СВЕТИЊЕ и СРПСКЕ  ЖРТВЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ… и на сва друга стратишта  широм наше Отаџбине и некадашње нам заједничке државе СФРЈ ?

Питамо ли се, попут Ђорђа, зашто смо се одрекли да будемо СРБИ  и зашто немамо ниједан МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР, достојан српских жртава, чијом крвљу је натопљена свака стопа наше измучене земље?  С правом се Ђорђе пита – Како је могуће,  да ми као народ  са толиким   бројем  жртава у 20.веку  НЕМАМО  ПОПИСАНЕ  СВЕ НАШЕ СРПСКЕ ЖРТВЕ?

НАРОДЕ МОЈ СРПСКИ,

Зар је могуће , како рече Ђорђе , да  данас у 21. веку

„ИМАМО ОД СВЕГА САМО ЗАБОРАВ“???!!!

И ДА ЛИ  ЋЕМО ПРАЗНОГ СРЦА И ДАЉЕ И ОЧИЈУ БЕЗ СУЗА ОСТАТИ САМО НЕМИ ПОСМАТРАЧИ ОВОГ ЈЕДИНСТВЕНОГ ЧАСА  АНАТОМИЈЕ…???

Јединствену, ВАНСЕРИЈСКУ  књигу професора Ђорђа Бојанића

„СТРАДАЊА И ЖРТВЕ СРПСКОГ НАРОДА У 20. ВЕКУ“ (Паклени век по Србе) треба да има свака СРПСКА КУЋА, свака СРПСКА ШКОЛА, СВАКА БИБЛИОТЕКА и књига треба да буде ОБАВЕЗНА ЛЕКТИРА српских ђака.

Проф. др Милан Распоповић, легендарни директор МАТЕМАТИЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ (који је 30. година био на њеном челу), рекао ми је, да ће ову књигу  обавезно поклонити ученицима  ове  најелитније школе на свету за њихову школску библиотеку, јер њени ђаци, осим математике, обожавају СРПСКУ ИСТОРИЈУ.

Кажу, да је заборав већи злочин од самог злочина. Ако не желите да будете саучесници у овом највећем злочину 20. века , онда заборавите све ријалити програме, којима сте очарани последњих година и посветите се својој деци и унуцима. Причајте им о јунаштвима Ваших храбрих предака, чијом крвљу је натопљена  цела света српска земља, за коју су они гинули  храбро, с песмом на уснама. Да ли сте свесни да својим нечињењем, да се коначно скине вео таме са херојских дела Ваших предака и њихових сурових погибија у ослободилачким ратовима Србије, чините ЗЛОЧИН НАД ЗЛОЧИНИМА? Да тим својим нечињењем чините да наша деца вечно остану заробљеници таме, у којој ће их у будућности походити вечито дежурни вешци, прерушени у „добре“ виле?

Срећна сам и поносна  не само на своје претке, већ и на мојег брата од ујака Љубу Манасијевића (појца, композитора, песника и ваздухопловног инжењера), који је погибију  свог неустрашивог деде Ристе Крстића на Мачковом камену 1914. године опевао у својој прекрасној песми „ЗА СРБИЈУ И СЛОБОДУ „  –

„ За Србију и Слободу

и за дични народ свој

ту на Мачковом камену

лежи храбри деда мој…“

И захвална сам му што је будућим нараштајима  оставио и друге своје песме:  „ВОСТАНИ СЕРБИЈЕ“, „СА КОСОВА ЗОРА  СВИЋЕ“, „ЦАР“, „ПРИЗРЕН  ДУШАНОВ  ГРАД“, „ КРАЉ УРОШ И ЈЕЛЕНА АНЖУЈСКА“.

Ову књигу проф. Бојанића треба да има свака српска кућа и свака школска библиотека, јер наши потомци треба да знају кроз какав пакао су прошли наши неустрашиви преци у освајању слободе, коју многи од нас данас баш много не цене. А посебно треба да знају за трагичне смрти својих вршњака, које су прогутале авети рата, а о којима се скоро ништа не зна.

Ми, старије генерације смо у обавезној школској лектири имали књигу „Дневник Ане Франк“, над чијом судбином је плакао цео „осетљиви“ СВЕТ. А морамо се запитати, да ли је тај „осетљиви“ СВЕТ плакао над судбином српске деце у Јасеновцу, Старој Градишки, Јастребарском, на Козари, у Крагујевцу, на Косову и Метохији?

Филм о Ани Франк је 1959. године био номинован за Оскара у категорији за најбољи филм и за најбољу режију и тада је освојио три Оскара. Позната америчка глумица Шели Винтерс, која је добила Оскара за споредну улогу у овом филму, поклонила је свог Оскара Музеју Ане Франк у Амстердаму. А какви смо то људи ми Срби, када нисмо у стању да подигнемо Меморијални центар хиљадама својих жртвама, хиљадама наших малих Ана Франк?

А да ли смо том „осетљивом “ СВЕТУ можда понудили и представили књигу Драгоја Лукића „РАТ И ДЈЕЦА КОЗАРЕ“, у којој се говори о страдању  23.858  српске  деце под Козаром по усташким логорима и о 370 малених ратника, који су изгинули у борбама бранећи родну груду? Зашто ова књига није у школској лектири српске деце, или бар неки њени делови у читанкама, као што се „Дневник Ане Франк“ обрађује у 7. разреду основне школе?

Зорица Пелеш, публициста

САДРЖАЈ

РЕЦЕНЗИЈА ЗА КЊИГУ…………….. 9

ПРЕДГОВОР………………… 11

У В О Д……………….. 15

ШТА ЈЕ СВЕ ПРЕТХОДИЛО САРАЈЕВСКОМ  АТЕНТАТУ…… 17

Царински или свињски рат……….. 18

БАЛКАНСКИ РАТОВИ………………….. 19

УЗРОК ВЕЛИКОГ РАТА………………… 20

УЛТИМАТУМ……………………… 21

СВИ ТРЕБА ДА ЗНАМО ЈЕЗИВЕ БРОЈКЕ, КАО И ПАТЊУ ИНВАЛИДА И СИРОТИЊЕ!!!…………………. 23

ЈУНАКЕ И ХЕРОЈЕ СМО БРЗО ЗАБОРАВИЛИ……….. 24

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА…………… 27

СУРДУЛИЦА – ДРУГА ГОЛГОТА…. 27

СПОМЕН-КОСТУРНИЦА У СУРДУЛИЦИ,…………. 29

ДЕЛО БУГАРСКИХ ЗЛОТВОРА……….. 29

Спомен-костурница у Сурдулици…. 31

ТИФУС…………….. 32

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК………….. 32

БУГАРСКИ ЗАРОБЉЕНИК  ПРОТА СТЕВАН  ДИМИТРИЈЕВИЋ……. 35

ДА ЛИ ЈЕ СВЕ МОГЛО ДА БУДЕ ДРУГАЧИЈЕ? КОНТРОВЕРЗЕ  АПРИЛСКОГ РАТА 1941. ГОДИНЕ………. 37

Пропали пакт……….. 37

Лажна вест и ,,краљев“ говор…………. 39

Циљ не бира средства………… 39

Излазак из илегале………….. 40

Рат ушао на широм отворена врата………. 41

Велика српска услуга-шанса Русима да  се припреме за рат… 41

Жртве пуча………..………… 42

Реторичко питање…………. 42

ЗЛО НАЦИЗМА И ФАШИЗМА……………… 43

СУРОВА 1941. ПО СРПСКИ НАРОД, КАКО ЈЕ СВЕ ПОЧЕЛО И ДО ЧЕГА НАС

ЈЕ ДОВЕЛО……….. 44

ШТА КАЖУ ЕНГЛЕЗИ……… 44

КАО ДА НИСМО РАЗУМЕЛИ ОКРУЖЕЊЕ………. 44

ПАТЊА И СТРАДАЊА……… 45

ЈАСЕНОВАЦ…………. 49

УСТАШКИ ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ…..……. 51

«СРБОСЈЕК»!………………. 52

Примедба………………… 54

ТРАГИЧНО  ЈЕ,  ДА  СРБИЈА  ЈОШ  УВЕК  НЕМА  СВОЈ   МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР………… 54

ПОКОЉ………………… 55

ЛОГОР – «ЈАДОВНО»…………….. 56

КРВАВИ      БЕОГРАДСКИ  ВАСКРС  ,,ПРИЈАТЕЉСКО-САВЕЗНИЧКО“ РАЗАРАЊЕ СРБИЈЕ   57

„НЕДЕЉА ПАЦОВА“…………….. 61

ЗАШТО СРБИЈА И ДАНАС ЋУТИ?… 62

СРЕМСКИ ФРОНТ…………. 62

НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА СТРАТИШТА У СРБИЈИ…….. 66

Људске очи за Анту Павелића један је од страшних  злочина усташке  НДХ  у другом светском рату………… 67

СРПСКИ СТАРАЦ ВУКАШИН……… 68

ПОЧЕТАК СТРАДАЊА СРПСКОГ И РУСКОГ  НАРОДА ОД КОМУНИСТА!!!…. 70

ТЕРОР АЛБАНАЦА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ….. 74

ПОСЛЕ РАТА ВЛАСТ КАО ДА И НИЈЕ БИЛА СРПСКА……. 75

КОМУНИЗАМ СЕ ОБРАЧУНАВА СА СРБИМА………… 75

КОЧЕВЈЕ… јавности мало познат злочин………… 76

ГОЛИ ОТОК…………… 77

ЗАБРАНА ПОВРАТКА СРБИМА НА КОСМЕТ……… 78

ТРАГИЧНО ЈЕ, ДА СУ СЕ СРБИ ДЕЦЕНИЈАМА ОДУШЕВЉАВАЛИ ИГРОМ И ПЕСМОМ ,,ШОТА“. 79

ДОЛАЗАК АЛБАНАЦА НА ЊИХОВЕ ДАНАШЊЕ  ТЕРИТОРИЈЕ……. 79

ВИЂЕЊЕ КОСМЕТСКОГ ПРОБЛЕМА………… 82

ДА СЕ ПОДСЕТИМО – КО СУ ШИПТАРИ И ЧИЈИ ЈЕ КОСМЕТ И ГДЕ СУ НАШЕ ГРЕШКЕ… 85

ЗАДАРСКА КРИСТАЛНА НОЋ………… 87

ДАНАС СВИ ЗНАМО ЗА СРЕБРЕНИЦУ, А ГДЕ ЈЕ НАШЕ МЕСТО СРПСКОГ ХОДОЧАШЋА?……….. 87

„СРБСКИ ДУБРОВНИК“……….. 88

БРАТУНАЦ У СЕНЦИ… А МНОГО БОЛИ………… 88

СРЕБРЕНИЧКЕ И БРАТУНАЧКЕ ЖРТВЕ – У ЧЕМУ ЈЕ РАЗЛИКА?…. 88

БЉЕСАК……….. 89

ОЛУЈА………….. 89

ХРВАТИ СЛАВЕ НАСТАВАК ЗЛОЧИНА И ПРОГОНА ИЗ ПРВОГ И ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА…… 92

ЗЛОЧИН НАД ДЕЦОМ………… 95

ЈУНАЧКА ОДБРАНА И СТРАДАЊЕ СРПСКЕ ОМЛАДИНЕ НА КОШАРАМАИ ПАШТРИКУ….. 96

БИТКА НА КОШАРАМА………. 96

БИТКА НА ПАШТРИКУ……… 96

„УВИР НА ИЗВИРУ“ ЈЕ ИСТИНИТА  РАТНА,  ЉУБАВНА,  РУСКО-СРПСКА ПРИЧА……97

ДАН СЕЋАЊА НА ПОГРОМ 17.  МАРТ  2004.  ГОДИНЕ   ГЕНОЦИД   НАД СРБИМА….. 100

Срушене и запаљене српске цркве и манастири 17, 18. и 19. марта….. 102

СРБИ ВАН МАТИЦЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ… ЈЕДНА ОД ПРЕТЊИ СВОМ РОДУ………..103

ЕВО  ЗАШТО  НАМ  ЈЕ  НЕОПХОДАН  МЕМОРИЈАЛНИ  ЦЕНТАР  ЗА  СВЕ СРПСКЕ  ЖРТВЕ КАО МЕСТО СРПСКОГ ХОДОЧАШЋA……108

НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА И ОКВИР, БЕЗ ТОГА НЕ МОЖЕ…… 110

ШТА ЈЕ СА ОМЛАДИНОМ…?!……… 113

КО СУ ЦРНОГОРЦИ………. 114

ПИТАЊЕ МАКЕДОНИЈЕ……….119

ЗАШТО СЕ САМИ СЕБЕ У ТОЛИКОМ БРОЈУ ОДРИЧЕМО И ПОКУШАВАМО

ДА ПОСТАНЕМО ОНО ШТО НЕ МОЖЕМО БИТИ?…..120

ДА ЛИ МОЖЕМО САМИ? КО  НАМ  ЈЕ  ПРИЈАТЕЉ  И  ГДЕ  ЈЕ   ЦРВЕНА ЛИНИЈА?….122

МОЖДА ОВО ТРЕБА ДА НАМ  БУДЕ СУШТИНСКИ ПРОБЛЕМ…….125

И ЗА КРАЈ………..128

НАЧЕРТАНИЈЕ ЈЕ БИЛО МНОГО БОЉА ИДЕЈА…. 131

ЛАКО ЈЕ ДАНАС УНИШТИТИ НАРОД……… 131

САМОПОРИЦАЊЕ…….. 132

АМАЈЛИЈА……….. 133

ВЕК СТРАДАЊА И ПАТЊЕ……….134

Казивање Зорице Пелеш……… 136

„СЛОВО ИЖЕ, СИРЦА НИЖЕ“………. 136

УМЕСТО РЕЗИМЕА…… 138

Део писма Стевана М. Димитријевића……… 138

ЛИТЕРАТУРА……. 142

КОРИШЋЕНЕ ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦЕ…… 145

БИОГРАФИЈА 146

Литература   147

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Књига Српска историја

Књига СРПСКА ИСТОРИЈА (допуњено издање) изашла је из штампе. Ко жели да наручи књигу може да контактира преко поруке или вибера на 0652061021 или преко мејла bojanic73@gmail.com 

Књигу можете купити преко лимундакупинда.

Књига СРПСКА ИСТОРИЈА ” није замишљена као исцрпна историјска студија, већ као сажет приказ свих важних догађаја који су обележили велику и бурну прошлост овог малог, али тако великог народа (нације).

Ово је приказ где је смештена читава владарска историја српског народа (нације). Ова књига има за циљ да широј читалачкој публици приближи најзначајније и најзанимљивије историјске догађаје. Књига је урађена хронолошким редом свих значајних догађаја са доста поднаслова са циљем да се омогући лакше сналажење и боља прегледност. Као прилог у књизи се налази и списак свих српских владара по хронолошком реду. Ова књига лишена је историјско-романтичарског стила. Храброст, јунаштво, велике победе, али и грешке наших краљева, деспота, кнежева, царева и војсковођа, ни када се не смеју заборавити, али зато њиховим успесима српски народ  се увек мора поносити и дичити, а на грешкама учити. Српски владари су сваки на свој начин више или мање позитивно обележили своје време. Не смемо да заборавимо да је Србија земља и преврата, завера, буна, ратова и пучева, што се кроз књигу и види.

Књига Српска историја

Ова књига разоткриће вам и неке заблуде, лажи, неистине и полуистине.

13000173_736567833145294_7712644423060774790_n320 стране

Димензија књиге 21-14,5 цм

Тираж-100 примерка

Издавач – Штампарија M KOPS centar

Издање – 2016. год, Ниш

ЦИП – Каталогизација и публикација

Народна библиотека Србије, Београд

ISBN 978-86-87495-75-3

Kонтакт за поруџбину –  bojanic73@gmail.com

14606347_826192547516155_4300249851491441417_n

14462970_826192567516153_2509565916313757860_n

14469700_826192594182817_8848011372411119176_n

С А Д Р Ж А Ј

 

УВОД …………9

ПРЕДГОВОР………………………10

ШТА КАЖЕ НЕЗВАНИЧНА ИСТОРИЈА……………..15

ПРАПОСТОЈБИНА СТАРИХ СЛОВЕНА.. 18

НАСЕЉАВАЊЕ СЛОВЕНА НА БАЛКАНСКО ПОЛУОСТРВО.. 18

ПРВЕ ВЕСТИ О СРПСКИМ ЗЕМЉАМА.. 20

СРБИЈА У ДОБА ВЛАСТИМИРОВИЋА.. 21

СРБИЈА У ДОБА ВОЈИСАВЉЕВИЋА (  ДУКЉА  ) 22

СРБИЈА У ДОБА ВУКАНОВИЋА.. 24

СРБИЈА У ДОБА НЕМАЊИЋА.. 25

СТЕФАН  НЕМАЊА (1166 – 1195) 25

СТЕФАН НЕМАЊИЋ  ( ПРВОВЕНЧАНИ ) (1195 – 1228) 27

РАСТКО НЕМАЊИЋ ( СВЕТИ  САВА ) 28

Растков одлазак у Свету Гору.

Савин повратак из Свете Горе у Србију.

Савин рад на осамостаљењу српске цркве.

Смрт Савина у Бугарској

Спаљивање Савина тела на Врачару.

КРАЉ СТЕФАН РАДОСЛАВ (1228 – 1234) 31

КРАЉ СТЕФАН ВЛАДИСЛАВ (1234 – 1243) 32

КРАЉ СТЕФАН УРОШ  I (1243 – 1276) 33

КРАЉ СТЕФАН ДРАГУТИН (1276 – 1282) 35

КРАЉ СТЕФАН МИЛУТИН (1282-1321) 36

Бракови краља Милутина:

КРАЉ  СТЕФАН  ДЕЧАНСКИ (1321 – 1331) 39

КРАЉ  И  ЦАР  СТЕФАН  ДУШАН(1331 – 1355) 41

Душанов законик.

ЦАР СТЕФАН УРОШ  V (1355 – 1371) 44

ОБЛАСНИ  ГОСПОДАРИ ОТКАЗУЈУ ПОСЛУШНОСТ УРОШУ  V.. 44

( МРЊАВЧЕВИЋИ )

РАСУЛО У СРПСКОЈ ДРЖАВИ.. 47

МАРИЧКА БИТКА.. 47

КНЕЗ ЛАЗАР ХРЕБЕЉАНОВИЋ.. 47

КОСОВСКИ  БОЈ. 49

Речи Кнеза Лазара пред битку.

ДОЛАЗАК АЛБАНАЦА ……………………………54

СРБИЈА ПОСЛЕ УБИСТВА КНЕЗА ЛАЗАРА.. .55

Вук Бранковић.

СРПСКА ДЕСПОТОВИНА.. 57

Стефан Лазаревић.

Ђурађ Бранковић.

ТУРСКА ДРЖАВА, ДРУШТВО И ОСВАЈАЊА.. 60

ОД XVI ДО XVIII ВЕКА..

СРБИ ПРЕЛАЗЕ САВУ И ДУНАВ.. 61

(СЕОБА ПРЕД НАЛЕТОМ ТУРАКА)

СРБИ  ПОД  ОСМАНЛИЈСКОМ  ВЛАШЋУ.. 61

ПЕЋКА ПАТРИЈАРШИЈА.. 61

СРБИ У ВОЈНОЈ КРАЈИНИ, ХРВАТСКОЈ И СЛАВОНИЈИ.. 63

ИСЛАМИЗАЦИЈА………………..64

ДАНАК У КРВИ…………………………64

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА……………………………….66

ХАЈДУЦИ И УСКОЦИ………………………………..65

ПРВА СЕОБА СРБА.. 67

ДРУГА СЕОБА СРБА.. 68

СРБИ У УГАРСКОЈ. 68

ВОЈНА КРАЈИНА………………………………………..70

УНИЈАЋЕЊЕ……………………………………………………………70

ПРВИ  СРПСКИ  УСТАНАК.. 71

Карађорђе Петровић.

БОЈ НА ЧЕГРУ.. 74

ЋЕЛЕ-КУЛА.. 76

СЛОМ ПРВОГ СРПСКОГ УСТАНКА.. 80

ОДЛАЗАК КАРАЂОРЂА И ЊЕГОВО УБИСТВО.. 81

ХАЏИ – ПРОДАНОВА БУНА.. 84

КНЕЗ МИЛОШ ОБРЕНОВИЋ ( 1815-1839 ) 85

ДРУГИ СРПСКИ УСТАНАК.. 88

ХАТИШЕРИФ  ИЗ  1830. ГОДИНЕ.. 89

ХАТИШЕРИФ  ИЗ  1833. ГОДИНЕ.. 89

ТУРСКА ВЛАСТ ЈЕ КОНАЧНО ЗБАЧЕНА.. 90

СРЕТЕЊСКИ УСТАВ…..91

КНЕЗ МИЛАН  ОБРЕНОВИЋ (1839) 92

ПРВА ВЛАДАВИНА.. 93

КНЕЗА МИХАЈЛА ОБРЕНОВИЋА (1839 – 1842)

АЛЕКСАНДАР  КАРАЂОРЂЕВИЋ (1842 – 1858) 94

ДРУГА  ВЛАДАВИНА.. 95

МИЛОША ОБРЕНОВИЋА (1858 – 1860)

ВУК  СТЕФАНОВИЋ  КАРАЏИЋ.. 96

ДРУГА ВЛАДАВИНА МИХАЈЛА ОБРЕНОВИЋА (1860 – 1868) 97

КНЕЗ И КРАЉ МИЛАН ОБРЕНОВИЋ (1868 – 1889) 99

САН СТЕФАНСКИ МИР. 100

БЕРЛИНСКИ   КОНГРЕС.. 101

ПРИЗРЕНСКА  ЛИГА.. 102

СРБИЈА  ОД  1878.  ДО  1903.  ГОДИНЕ.. 103

ТИМОЧКА БУНА 1883. ГОДИНЕ.. 104

НИКОЛА ПАШИЋ (1845-1926) 105

УСТАВ  ИЗ  1888.  ГОДИНЕ.. 106

ИВАЊДАНСКИ АТЕНТАТ.. 107

КНЕЖЕВА ХИМНА (БОЖЕ ПРАВДЕ) 107

АУСТРОУГАРСКИ ЧИНОВНИК ИМА ПРЕДНОСТ ………108

НАД СРПСКИМ МРТВИМ КРАЉЕМ…………………108

КРАЉ  АЛЕКСАНДАР  ОБРЕНОВИЂ (1889 – 1903) 109

МАЈСКИ   ПРЕВРАТ  1903.године. 110

(Убиство краља Александра Обреновића, официрска завера )

ВРЕМЕ КАДА ЈЕ СРБИЈА БИЛА У КОРАК СА ЕВРОПОМ……………………..112

КРАЉ  ПЕТАР  I  КАРАЂОРЂЕВИЋ (1903 – 1921) 113

ЦАРИНСКИ   РАТ(1906 – 1911) 115

АНЕКСИОНА   КРИЗА ( ПРИПАЈАЊЕ ) 116

ПРВИ  БАЛКАНСКИ  РАТ.. 117

ЗЕБРЊАК………………118

ДРУГИ  БАЛКАНСКИ  РАТ.. 119

Ц Р Н А    Г О Р А.. 120

(од  краја XVIII до почетка XX века)

СВЕТИ  ПЕТАР  I  ЦЕТИЊСКИ.. 120

ПОСЛЕДЊЕ РЕЧИ СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ.

ПЕТАР  II  ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ  – владика Раде (1813-1851) 121

КНЕЗ ДАНИЛО I. 123

КНЕЗ  НИКОЛА.. 123

ПИСМА  КНЕЗА  НИКОЛЕ.. 127

ПРВА ЋИРИЛИЧНА ШТАМПАНА КЊИГА………………127

ЈУГОСЛОВЕНСКА  ИДЕЈА, .

ВЕЛИКА  ГРЕШКА  ЗА  СРПСКИ  НАРОД.. 129

ПРВИ   СВЕТСКИ   РАТ.. 132

ШТА ЈЕ СВЕ ПРЕДХОДИЛО САРАЈЕВСКОМ АТЕНТАТУ………….134

САРАЈЕВСКИ  АТЕНТАТ.. 137

УЛТИМАТУМ… 141

АУСТРОУГАРСКА ОБЈАВА РАТА.. 142

МАНИФЕСТ РЕГЕНТА АЛЕКСАНДРА И СРПСКЕ ВЛАДЕ.. 142

(16.јула 1914. године)

СРБИЈА  У  ТЕШКОМ  СТАЊУ.. 143

ПУТНИК  У  ДИЛЕМИ.. 143

БИТКА  НА  ЦЕРУ.. 144

ПРОДОР  У  СРЕМ… 145

БИТКА ЗА ДРИНУ.. 145

ПОМОЋ НИ ОД КУДА.. 146

ОТПОР НА КОЛУБАРИ.. 148

МИШИЋ, ГЕНИЈАЛНИ СТРАТЕГ.. 148

ПРОБЛЕМИ СА ОРУЖЈЕМ И МУНИЦИЈОМ… 149

ЧУДНИ ПРОБЛЕМИ СА ГРАНАТАМА.. 150

УСПЕХ  КРАГУЈЕВЧАНА.. 129

ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ИЗМЕЂУПУТНИКАИ МИШИЋА………………..151

ОФАНЗИВА ПОЧИЊЕ.. 153

БАЛКАНСКА ВОЈСКА ЈЕ СЛОМЉЕНА.. 154

ПАНИЧАН БЕГ НЕПРИЈАТЕЉА.. 155

ОСКАРЕ, УБИЈ СЕ! 155

НЕПОБЕДИВА СРПСКА ВОЈСКА.. 155

МОМЧИЛО ГАВРИЋ………….156

НИШКА ДЕКЛАРАЦИЈА.. 157

ПОВЛАЧЕЊЕ СРПСКЕ ВОЈСКЕ ПРЕКО АЛБАНИЈЕ.. 158

АПЕЛ САВЕЗНИЦИМА ЗА ПОМОЋ ………158

КРФ – ОСТРВО СПАСА И СМРТИ…….159

ТАМО  ДАЛЕКО.. 160

ОСТРВО  ВИДО.. 161

СОЛУНСКИ ФРОНТ.. 163

СОЛУНСКИ ПРОЦЕС.. 164

КРЕЋЕ СЕ ЛАЂА ФРАНЦУСКА.. 165

ТИФУС………….168

ЗЕЈТИНЛИК.. 169

СРПСКО ВОЈНИЧКО ГРОБЉЕ У ЈИНДРИХОВИЦАМА………170

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК……..172

ГВОЗДЕНИ ПУК……………………………………………………………………………………..174

МИЛУНКА САВИЋ…………………………………………………………………………………176

НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО………………………………………………………………177

ОСМАТРАЧНИЦА СРПСКЕ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ………………………………..178

КРФСКА ДЕКЛАРАЦИЈА.. 179

ЈЕЗИВЕ БРОЈКЕ КОЈЕ БИСМО ТРЕБАЛИ ЗНАТИ………………………………….179

ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ…………………………………………………………………..180

ЛОНДОНСКИ УГОВОР ИЗ 1915………………………………………………………………181

КРАЈ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА………………………………………………………………182

ПРИЛИКЕ У СВЕТУ ПОСЛЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА.. 186

КРАЉ АЛЕКСАНДАР КАРАЂОРЂЕВИЋ (1921– 1934) 186

КРАЉЕВИНА  СРБА , ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА (СХС) 187

ПРВИ ИЗБОРИ У НОВОСТВОРЕНОЈ ДРЖАВИ.. 188

ВИДОВДАНСКИ УСТАВ.. 188

ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ.. 189

ШЕСТОЈАНУАРСКА  ДИКТАТУРА.. 190

УБИСТВО КРАЉА АЛЕКСАНДРА KAРАЂОРЂЕВИЋА.. 192

НАМЕСНИЧКИ РЕЖИМ… 194

ПРИНЦ ЂОРЂЕ……………………………………………………………………………………….194

Павле Карађорђевић…………………………………………………………………………………195

СТВАРАЊЕ БАНОВИНЕ ХРВАТСКЕ……………………………………………196

ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ.. 197

РАТНА ДЕШАВАЊА ОД 1943. ДО 1945. године. 199

АПРИЛСКИ РАТ И СЛОМ КРАЉЕВИНЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ.. 201

ЛАЖНА ВЕСТ.. 203

КРАЉ ПЕТАР II КАРАЂОРЂЕВИЋ……………………………………………….206

ПРОГЛАШЕЊЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ (НДХ) 208

РАСПАРЧАВАЊЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ…………………………………………………………..208

ПРИПРЕМА ЗА УСТАНАК.. 209

ОРУЖАНИ УСТАНЦИ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ.. 209

И НОР 1941. ГОДИНЕ..

Јосип Броз Тито.

Избијање устанка.

НЕДИЋ СВЕСНО ЖРТВУЈЕ СВОЈ ЖИВОТ.. 212

КРВАВА СРПСКА ЈЕСЕН.. 214

Масовна стрељања.

ЛОГОР ЦРВЕНИ  КРСТ И БУБАЊ… 219

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ  РАТ (1942. ГОДИНА) 222

Игмански марш..

Козарачки одред.

Лева скретања у НОР – у.

Прво заседање АВНОЈА..

ЈАСЕНОВАЦ……………………………………………………………………………………………223

ХРВАТСКИ ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ……………………………………………………………….226

Диана Будисављевић…………………………………………………………………………………227

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ РАТ 1943.ГОДИНЕ.. ….228

Битка на Неретви.

Борба на Сутјесци.

Друго заседање АВНОЈ – а.

СВЕТОСАВСКИ  КОНГРЕС.. 231

НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКИ РАТ 1944. ГОДИНЕ.. 232

САВЕЗНИЦИ  БОМБАРДУЈУ СРБИЈУ.. 233

СРЕМСКИ ФРОНТ.. 235

ЗАВРШЕТАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА.. 236

Капитулација Немачке.

КОМУНИЗАМ СЕ ОБРАЧУНАВА СА СРБИМА.. 237

ТЕРОР АЛБАНАЦА НА КиМ………………………239

ХАПШЕЊЕ И УБИСТВО ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА.. 240

ПРВИ „ДЕМОКРАТСКИ“ ИЗБОРИ 1945……………………………..……241

OДНОС СРБА И ХРВАТА  ОД 1914. ДО 1945 ГОДИНЕ.. 242

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА.. 250

СРБОМРЗАЦ – АНТЕ СТАРЧЕВИЋ.. 250

СВЕДОЧЕЊЕ О УСТАШКИМ ЗВЕРСКИМ ЗЛОЧИНИМА.. 252

ЈАДОВНО – ЛОГОР…………………………………….254

СРБОСЕК!…………………………………255

НАЈПОЗНАТИЈА СРПСКА СТРАТИШТА…………….257

СРПСКИ СТАРАЦ ВУКАШИН.. 258

ЗАНИМЉИВЕ ИСТОРИЈСКЕ ПРИЧЕ…………………………………………….260

ОКО СОКОЛОВО…………………………………………………………………………………….261

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА……………………………………………………………………………262

ШТА ЗНАЧЕ РЕЧИ ЧЕТНИК И УСТАША……………………………………………….264

ФАЛСИФИКАТИ-ПАРТИЗАНСКИ ФИЛМОВИ………………………………………266

ПЕСМА ЂУРЂЕВДАН……………………………………………………………………………..268

ЗНАЧЕЊЕ  “ТРИ  ПРСТА“ 269

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ЗАДЕСИЛА МРТВОГ ВОЈУ ТАНКОСИЋА………….272

ЗЛА КОБ МАЈОРА ДРАГУТИНА ГАВРИЛОВИЋА…………………………………274

УБИСТВО ПЕТРА БОЈОВИЋА………………………………………………………………..276

СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМА ОД ОКУПАТОРА……………………………………….277

ПРОЈЕКАТ СТЕВАНА МОЊЕВИЋА……………………………………………………….278

АНДРИЋЕВ ПРОЈЕКАТ…………………………………………………………………………..280

ШТА СУ ДРУГИ ПРИЧАЛИ О НАШИМ ПРЕЦИМА……………………………….281

ФРИДРИХ ГРИЗЕНДОРФ………………………………………………………………………..282

ОД КАД МРЖЊА ВАТИКАНА ДАТИРА ПРЕМА СРБИМА……………………283

ПИСМО ИЗ 1915. …………………………………………………………………………………….284

ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ,НАЈБОЉИ ПОЗНАВАЛАЦ …………………………………286

СРПСКИ ЗИД ПЛАЧА……………………………………………………………………………..287

МИШЧИЋИ, МЕСТО РОЂЕЊА СВЕТОГ САВЕ………………………………………289

И СРБИЈА ИМА СВОЈЕ ХОДОЧАШЋЕ……………………………………………………290

ПРОТА СТЕВАН М. ДИМИТРИЈЕВИЋ……………………………………………………291

НОВА ГОДИНА КОЈА И КАДА……………………………………………………………….292

СРПСКО РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ…………………………………………………….294

БЕЗ ОВОГА НАМ НЕМА РОДОЉУБИВОГ БОЉИТКА…………………………..302

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ.. …………………304

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА ЦРНЕ ГОРЕ.. .306

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ…………………………………………..307

СПИСАК ВЛАДАРА ЈУГОСЛАВИЈЕ……………………………………………………….308

СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ И АРХИЕПИСКОПИ…………………………………………308

ЛИТЕРАТУРА………………………………………………………………………………………….311

БИОГРАФИЈА.. …..  315

ДОПУНА ИЗДАЊУ

 СРЕТЕЊСКИ УСТАВ………………………………………………………………………….9

СРЕДЊОВЕКОВНА БОСНА………………………………………………………………66             

ПРВА ЋИРИЛИЧНА ШТАМПАНА КЊИГА……………………………………..127

ЈУГОСЛОВЕНСКА  ИДЕЈА………………………………………………………………129

МОМЧИЛО ГАВРИЋ……………………………………………………………………….156

ТИФУС…………………………………………………………………………………………….168

ТОПЛИЧКИ УСТАНАК…………………………………………………………………….172

ГВОЗДЕНИ ПУК………………………………………………………………………………174

МИЛУНКА САВИЋ………………………………………………………………………….176

ОСМАТРАЧНИЦА СРПСКЕ ВРХОВНЕ КОМАНДЕ………………………….178

ХВАЛА АРЧИБАЛДУ РАЈСУ…………………………………………………………….180

ЛОНДОНСКИ УГОВОР ИЗ 1915………………………………………………………181

ПРИНЦ ЂОРЂЕ………………………………………………………………………………195

ЈАСЕНОВАЦ………………………………………………………………………

ХРВАТСКИ ЛОГОРИ ЗА ДЕЦУ……………………………………………………….226

Диана Будисављевић………………………………………………………………….227

ТЕРОР АЛБАНАЦА НА КиМ……………………………………………………………239

ПРВИ „ДЕМОКРАТСКИ“ ИЗБОРИ 1945 …………………………………………241

ОКО СОКОЛОВО……………………………………………………………………………261

БУГАРСКА ЗВЕРСТВА (Сурдулица и околина)…………………………261

КАКВА ЈЕ СУДБИНА ЗАДЕСИЛА МРТВОГ ВОЈУ ТАНКОСИЋА………………………………………………………………………………….272

СПОМЕНИК ОБЕШЕНИМА ОД ОКУПАТОРА………………………………..277

ПРОЈЕКАТ СТЕВАНА МОЊЕВИЋА……………………………………………….278

АНДРИЋЕВ ПРОЈЕКАТ………………………………………………………………….280

СРПСКО РУСКИ БРАТСКИ ОДНОСИ……………………………………………294

БЕЗ ОВОГА НАМ НЕМА РОДОЉУБИВОГ БОЉИТКА

(„МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР СВИМ СРПСКИМ ЖРТВАМА“)…………300

СПИСАК ВЛАДАРА СА ПОДРУЧЈА БОСНЕ……………………………………307

СРПСКИ ПАТРИЈАРСИ И АРХИЕПИСКОПИ…………………………………308

 

Back to top button