Ђорђе БојанићНовости – Дешавања

Историчари у нишком храму историје и слободе

Професори историје оснивних и средњих школа у Нишу, али и Нишавског округа посетили су Команду копнене војске Србије у Нишу, а њима су се придружили и колеге из Завода за заштиту споменика, Историјског архива и Народног музеја, а поводом обележавања јубилеја, сто година од пробоја Солунског фронта и ослобађања Србије у Великом рату.

Организатор пријема је био Окружни одбор Удружења Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године Нишавског округа и Актив историчара Града Ниша, а домаћин нишким историчарима је био генерал Милосав Симовић, командант Копнене војске.

Историчари у нишком храму историје и слободе
Генерал Милосав Симовић

Гости Команде су обишли музеј Копнене војске који се налази у згради Команде, а кроз историју Србије водио их је својом причом генерал Милосав Симовић.

Мада су им сви догађаји из ратова Србије овековечени у овом, у Србији јединственом музеју, већ познати, историчари који исте преносе својим ученицима у учионицама, нису остали равнодушни пред заставама, грбовима, сликама и именима свих погинулих у досадашњим ратовима за слободу народа Србије.

„Овај музеј и поставка у њему је направљена, не да стоји, већ да се обилази и разгледа, да нас подсећа на нашу историју, да нам, пре свега, долазе млади људи, ученици основних и средњих школа, студенти“, каже генерал Милосав Симовић.

„Од октобра планирамо да успоставимо контакт са школама и факултетима како би ђаци и млади академци организовано долазили да разгледају поставку у музеју“ истакао је Симовић.

Музеј Копнене војске Србије отворен је 26.фебруара ове године и у оквиру њега и Спомен соба, додао је Симовић, а од тада до сада преко 2.000 људи је видело спомен собу било организовано или појединачно.

Историчари у нишком храму историје и слободе
Ђорђе Бојанић, историчар

Ђорђе Бојанић, просфесор историје у ОШ „Бубањски хероји“ и главни уредник сајта Српска историја се захвалио генералу Милосаву Симовићу на томе што је окупио историчаре Ниша да „их мало размрда и пробуди“.

„У музеју је јединствено и професионално саткана целокупна историја Српског народа, импресивно, очаравајуће, урађено је оно на шта се чекало деценијама, оно што Србија није имала до сада, целокупна Српска историја на једном месту. Циљ упознавања са овом темом треба да буду млади нараштаји, зато планирам да већ у току следеће недеље доведем моје осмаке и да им баш генерал одржи један родољубиви час“ каже Бојанић.

„Нама је преко потребна национална стратегија и национални оквир. И ово сједињавање Српске историје на једном месту је део тог оквира“ рекао је Бојанић.

„Захваљујући Команди Копнене војске Србије, Ниш је добио храм историје у коме можемо да се подсетимо на све наше славне претке који су дали живот за слободу коју данас живимо“, каже Предараг Нешовић, професор историје у Гимназији „Светозар Марковић“ у Нишу и председник Подружнице Друштва историчара града Ниша.

Историчари у нишком храму историје и слободе
Предраг Нешовић, историчар

„ Ниш обилује историјским установама, ту су Народни музеј, Историјски архив и значајни локалитети, али је ово једна од најважнијих коцкица у том мозаику где се сећамо, поименце, а то је оно што нам недостаје у култури сећења, сваке личности и човека захваљујући којима данас имамо то што имамо. За нас је ово храм слободе јер су они дали своје животе за нашу слободу“ рекао је Нешовић.

Нешовић додаје да је ова посета организована у предвечерје пробоја Солунског фронта, па су осећања и емоције које овај обилазак изазива утолико јаче.

„Те далеке 1918. године, 15. септембра, Срби су се пробијањем Солунског фронта, симболично речено, вратили у своју земљу и својим кућама. У ово предвечераје тог значајног датума, професори историје ће се сви заједно упознати са овим великим јубилејем. Истовремено смо и поносни и сетни, али нам је драго да се то памти“ казао је Нешовић.

Професор Предраг Нешовић каже да је ово први корак који води ка томеда у овај храм историје ускоро закорече и осноци и средњошколци.

„Деца познају чињенице и факте када се ради о историји, али оно на чему морамо да радимо је да их научимо да истражују своју породичну историју како би видели ко су њихови преци. Можда су њихови чукун-дедови били међу оним војницима којима данас одајемо пошту на овако свечан начин“ истиче Нешовић.

Љуба Станојевић, председник Окружног Одбора Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године Нишавског округа додаје је ово само почетак организованог обележавања пробоја Солунског фронта и завршетка Великог рата.

„Вечерас се у овој згради дешава историја, а на неколико спратова Команде која је цела претворена у Музеј налазе се документа из свих наших ратова, наших устанака и буна, наше борбе за слободу српског народа. Ово је историја Србије на једном месту“, нагласио је Стојановић.

„Наша деца морају да виде ово, јер ако млади забораве историју свог народа, неће имати ни будућност“ истиче Стојановић.

Naslovna

Народне новине

Back to top button