Ђорђе Бојанић

Генерал Симовић послао поруку ученицима и колективу ОШ ,,Бубањски хероји” поводом педесетог рођендана

Волео бих, да једног дана сви ученици ваше школе служе војни рок, а ученице, ако буду желеле. После основне и средње школе, део вас ће завршити и факултете. Здравље Боже, постаћете лекари, правници, економисти, архитекте, инжењери, учитељи, наставници, професори.

,,Драги ученици Основне школе „Бубањски хероји”, ви стичете знања у школи која носи назив по људима и месту где се данас налазите, месту, где су од немачког окупатора у Другом светском рату страдали добри људи из Ниша и околине.

Све Нишлије, сви Срби и сви грађани Србије, дужни су да поштују слободарске традиције нашег народа и наше државе. Током Другог светског рата, у Србији и Краљевини Југославији, постојала су два ослободилачка покрета, покрет Југословенске војске у отаџбини –  Равногорски покрет и Партизански покрет, који су имали заједнички циљ, ослобађање наших територија од немачког окупатора, фашизма и нацизма. Дан победе над фашизмом, 9. мај, прославља се у целом свету, као дан победе добра над злом и дан победе светлости над тамом.

У победи над фашизмом, 9. маја 1945. године, поред совјетско-руске Црвене армије, америчких снага и многих покрета отпора широм Европе, на страни победника сврстане су и јединице Партизанског ослободилачког покрета са територије Србије и Југославије.

Драга децо, у Другом светском рату постојали су партизани и четници. Никада се не осврћите на ту поделу нашег намученог србског народа, него гледајте напред, будите јединствени без подела и будите поносни на србски род, а поштујте све грађане Србије, без обзира на националну, верску и политичку припадност. Током вашег школовања, одрастања и сазревања, када чујете да неко дели србски народ на партизане и четнике, замолите га, да не дели наш народ, већ да прашта и мири. Јединством, праштањем и помирењем, бићемо снажнији, напреднији и поноснији народ, имаћемо моћнију државу, нашу мајку Србију.

Недавно сам на Бубњу, где се налазите, био са породицом. Три песнице поносног отпора, стоје на Бубњу, а изграђене су пре више деценија, очуване су и моћне. Тада, уживајући са породицом, на тренутак сам погледао у оближњу шуму и размишљао како је било нашим прецима пре скоро осам деценија. Били су мученици, јунаци, хероји, родољуби, велики људи.  Драго ми је да Град Ниш и Градска општина Палилула чине напоре на уређењу и очувању Спомен-парка Бубањ. Поштујући жртве, добро би било, да се у оквиру спомен-парка налазе имена и презимена свих страдалника.

Уживајте у детињству и данима проведеним у школи. Немојте се стидети стицања знања, јер оно што научите, нико вам никада одузети не може. Ваше знање, стечено у школи, биће корисно отаџбини Србији. Волео бих, да једног дана сви ученици ваше школе служе војни рок, а ученице, ако буду желеле. После основне и средње школе, део вас ће завршити и факултете. Здравље Боже, постаћете лекари, правници, економисти, архитекте, инжењери, учитељи, наставници, професори. Сигуран сам да ће неко од вас бити и официр Србске војске, као што је некадашњи ученик ваше школе, Стефан Милосављевић, сада частан србски капетан који службује у Команди Копнене војске у Нишу.

Драги дечаци и драге девојчице, ви сте будућност и понос Града Ниша и Србије. Имате срећу да сте ученици школе на чијем је челу дугогодишња директорица, поштована, вредна, упорна, госпођа Верица Раденковић, поштовалац патриотских традиција нашег народа. Поздрављам вашу дирекорицу, све наставнике и све запослене у школи, и честитам вам Дан школе. Посебно поздрављам вашег наставника историје, господина Ђорђа Бојанића, искреног србског патриоту и родољуба, доследног борца за истину и очување сећања на наше славне претке, Бог чувао њега, ученике, и све чланове школског колектива.

ЖИВЕЛА ОСНОВНА ШКОЛА „БУБАЊСКИ ХЕРОЈИ”!

ЖИВЕО НИШ!

ЖИВЕЛА СРБСКА ВОЈСКА!

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

КОМАНДАНТ

Копнене војске Војске Србије

генерал-потпуковник

Милосав Симовић

Поводом обележавања великог јубилеја-50 година постојања школе, наши ученици су са наставницима припремили филм.

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

Back to top button