Ђорђе БојанићЗанимљивости

Бојанић: Мошти нашег краља Милутина и даље су у туђини

А ми годинама преговарамо неуспешно, без енергије. Велика већина, верујем да и не зна где се мошти нашег краља Милутина налазе.

И даље наш српски краљ Милутин у туђини чека повратак у матицу. Зашто озбиљније не реагујемо?
Док не променимо однос према историји и тековинама, нема нама бољитка и даље ћемо бауљати у безнађу, и ништа нам неће бити свето сем раскалашности са којом ћемо нестати. Свидело се то некоме или не… свеједно.
Милутин је своју задужбину манастир Бањску наменио себи за гробну цркву и тамо је најпре и био сахрањен. Међутим, после Косовске битке 1389. године његово тело је пренето у Трепчу, Око 1460. године, за време епидемије куге, владика Силваније је пренео мошти српског краља Стефана Милутина из села Трепча у Бугарску, у манастир Светих Ћирила и Методија. После неколико премештања, коначно почивалиште пронашле су у Цркви Свете Недеље. Мошти су се очувале у пожару, непогоди, нападима устаника и Турака, као и нападу комуниста 1925. године. Уз нека оштећења, мошти краља Милутина изложене су у цркви откада ова црква носи још једно име — Црква Светог краља.
Нашег краља!
Цркви Свете Недеље у Софији
А ми годинама преговарамо у ћутњи, без енергије и жеље за повратком… велика већина, верујем да и не зна где се мошти нашег краља Милутина налазе.
Ово је и апел за трезвенији приступ… да што пре краља дочекамо, па можда се окупимо и на тај начин отрезнимо од раскалашних новотарија… и вратимо се родољубљу и трезвенијем историјском приступу, сви заједно.
Мошти краља Милутина у цркви Свете Софије у Бугарској

КРАЉ МИЛУТИН ЧЕКА СВОЈ ПОВРАТАК У МАНАСТИР БАЊСКУ, СВОЈУ ЗАДУЖБИНУ

Милутин је своју задужбину манастир Бањску наменио себи за гробну цркву и тамо је најпре и био сахрањен. Међутим, после Косовске битке 1389. године његово тело је пренето у Трепчу, а потом, 1460. године, у бугарски град Софију где се и сада налази.

Манастир Бањска

Краљ Милутин се сматра највећим ктитором српских цркава и манастира због чега га је српска црква канонизовала 1324. године као светог краља,  владао четрдесет година и изградио четрдесет цркава и манастира, од којих су најпознатији манастир Грачаница, Бањска. Богородица Љевишка, Старо Нагоричино.

Фотографије Ђорђе Бојанић
Приредио Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја
Back to top button