Први светски ратНовости – Дешавања

100 ГОДИНА ВЕЛИКЕ БИТКЕ – КАЈМАКЧАЛАН 1916-2016.

На највишем врху Вораса, Кајмакчалану, српска војска је у директном окршају са бугарском армијом у септембру 1916. направила пробој.

Франш Депере је после српског јуриша послао савезницима телеграм у коме је писао: “Срби иду као олуја, брже иду узбрдо на Ворас него Савезничке трупе по равници код Доброг поља“.

На врху Кајмакчалана и данас се налази Црква Светог Илије, која је уједно спомен капела српским јунацима који су јуришали на Бугаре, али и доктору Арчибалду Рајсу, по чијој је жељи срце ту било похрањено у посебној крипти.
Срце највећег пријатеља Срба нажалост су у Другом светском рату украли (и вероватно бацили на непознатом месту) бугарски фашисти.

Громобран на цркви одавно је пропао и сада постоји опасност да се обичног удара грома ова капела располови. Многе реликвије су покрадене из цркве, укључујући и Пупиново звоно, које је славни научник Михајло Пупин из САД наручио да се специјално направи за врх Кајмакчалана.

Србе који путују у Грчку туристичке агенције углавном воде на војничко гробље “Зејтилник” у Солуну или у обилазак спомен-костурнице и “плаве гробнице” на острвима Крф и Видо, док на Кајмакчалан, осим планинарских, нема организованих тура.

 

Извор: ФБ профил Мирослав Ристић

Преузето ФБРЕПОРТЕР

Back to top button